Lana Prlić

Sedam godina najlošije Vlade Federacije BiH

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, komentarisala je Izvještaj Vlade FBiH, koji ove godine nije dobio potrebnu većinu.

„Ovo je sedma godina mandata ove Vlade, kojima sam čestitala, jer djeca koja su se rodila u godini kada je imenovana na jesen će poći u školu.

Upravo ta Vlada FBiH je sama sebe ocijenila sa skromnih 86 posto izvršenja planiranih aktivnosti za 2020.godinu. Pa ću pobrojati samo neka ministarstva.

Izvršenje od 86 posto je frizirano kojekakvim edukacijama, nadzorima. Ono što je također interesatno da većinu ministara aktuelne Vlade, zastupnici nisu ni vidjeli, jer se ne udostoje ni prisustvovati sjednicama gdje se raspravlja o izvještajima, planovima, budžetu, itd.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je navelo da je procenat izvršenja plana za 2020.godinu 92 posto, te navelo ciljeve, osvrnula sam se na dva od pet ciljeva.

Cilj broj tri – je poboljšanja socijalna zaštita, što je u praksi daleko od dobre socijalne zaštite. Centri za socijalni rad se pretrpavaju administrativnim poslovima, i time se radnicima i radnicama centara ne dozvoljava da imaju dovoljno vremena i prostora da se bave onim zbog čega su tu.

Cilj broj četiri –  ovo ministarstvo je navelo da će se unaprijediti položaj osoba sa invaliditetom u 2020.godini, što je interesatno jer upravo izvještaj Ombusmena za ljudska prava u svom izvještaju za 2020. naglašava nikad više ugrožena prava osoba sa invaliditetom.

Federalno ministarstvo zdravlja u doba najveće pandemije se ocijenilo sa 89 posto izvršenja plana za 2020.godinu. Često u medijima čujemo “prebacivanje odgovornosti” zbog nenabavki vakcina, donošenja mjera, itd. A to isto ministarstvo u svom izvještaju je navelo da ima 100% izvršenja koordinacije sa državnim i kantonalnim nivoima.

Federalno ministarstvo obrazovanja koje nema ministra u 2020.je bilo skromnije pa se ocijenilo sa 77 posto izvršenja za razliku od prethodnih izvještaja gdje su naveli da je izvršenje 100 posto

Čak su i navedi razlog zašto imaju izvršenje 77 posto, a razlog tome je ukidanje i smanjenje pojedinih transfera za obrazovanje. Upravo je opozicija ukazivala na rebalansu budžeta da se smanjuju ti transferi.

Sredstva se ne mogu smanjiti bez pristanka ministarstva, a svaki amandman opozicije je odbijen.

Izvještaj Vlade za 2020. i Plan Vlade za 2021. Izgledaju kao da ministri nisu zajedno sjeli niti jednom.

Ako bi morala da brojevima opišem rad ove Vlade u 2020.godini to su:

  • 10.000+ izgubljenih radnih mjesta
  • Hiljade mrtvih od koronavirusa gdje smo u samom vrhu liste država po broju umrlih na 100.000 stanovnika.
  • Deset miliona KM za respiratore koji su predmet potvrđene optužnice za privredni kriminal
  • 17 miliona KM više za plate i naknade u odnosu na godinu kada su bili izbori“, navodi Prlić.

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu