Haris Vranić za TVSA

Sebija Izetbegović više ne može biti direktorica KCUS-a

Očekuje li Kanton Sarajevo reforma zdravstvenog sistema, koliko i da li nam nedostaje ljekarskog i medicinskog kadra, kako se zdravstvo odupire političkim pritiscima? Gost Polisa je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Šta se može očekivati u zdravstvenom sektoru u naredne četiri godine?

“Postavili smo i kratkotočne i dugoročne zadatke. Ono što je najvažnije je optimiziranje broja medicinskog kadra. Drugo, Vlada je u svom budžetu kroz ministarstvo zdravstva planirala 4 miliona KM za dodjeljivanje 70 ili 75 specijalizacija, koje su deficitarne unutar KS. Idemo i za poboljšanjem informatizacije svih zdravstvenih ustanova. Krenuli smo s elektronskim uputnicama i mislimo i dalje razvijati taj segment. KS će po prvi put dobiti hospis za terminalno bolesne, ono što, nažalost, KS nikada nije u zadnjih 30 godina imao. Prioriteti su i opremanje dijagnostičkim sredstvima, laboratorijama i i aparatima potrebnih unutar zdravstvenog sistema. Već smo neke ciljeve i ostvarili”.

Šta će biti najveći izazov?

“Najveći izazov je popunjavanje specijalističkog kadra koji nedostaje u svim javno-zdravstvenim ustanovama u KS, što je posljedica neplanskog kadroviranja unutar ovih ustanova. Nisu razmišljali o odlasku u penziju, niti onih koji su samovoljno otišli”.

Je li poznata brojka koliko ljekara fali?

“Prije neki dan sam imao sastanak sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo KS u kome sam joj dao input da se napravi detaljna analiza svih kadrova. Uskoro ćemo imati registar i vidjeti koliko je to deficitarnog kadra”.

Odlazak kadra u privatni sektor?

“Vrlo lahko se može desiti da doživimo odliv kadra iz javno-zdravstvenih ustanova u privatni sektor. Ono što može uraditi ministarstvo zdravstva i Vlada, to je da smo drastično poboljšali materijalne uslove kroz potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Plate su izuzetno dobre” – podijelio je Vranić za Polis.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.