SDP Žepče predlaže OV Žepče da se Pravilnikom o korištenju službenih automobila u Žepču spriječi evidentna zloupotreba

Klub SDP BiH u OV Žepče smatra da je krajnje vrijeme da Općinsko vijeće Žepče, odnosno Općina Žepče i načelnik Općine Žepče krene sa izradom Pravilnika o korištenju službenih automobile od strane uposlenih u organima i institucijama koje su u nadležnosti Općine Žepče, a što je na fonu dokumenta Smjernice za uspostavu i jačanje interne kontrole kod budžetskih korisnika.

Svakodnevno smo svjedoci evidentne zloupotrebe službenih automobile u private, porodične i stranačke svrhe, a ova praksa nailazi na ogromno negodovanje od strane svih stanovnika općine Žepče bez obzira na njihovo političko, nacionalno, vjersko ili neko drugo opredjeljenje.

Klub SDP BiH u OV Žepče je službenim putem danas, 7.2.2020. godine tražio od Kolegija OV Žepče da se na iduću 33. sjednici OV Žepče uvrsti na dnevni red Pravilnik o korištenju službenih automobile.

U cilju izrade Pravilnika koji bi u potpunosti regulisao ovu oblast Klub SDP BiH u OV Žepče predlaže
sljedeće:

1. Da se na idućoj 33. sjednici OV Žepče nađe jedinstven Nacrt pravilnika o načinu korištenja i kupovini službenih putičkih automobila u organima i ustanovama kojima je osnivač Općina Žepče, a da se nakon toga usvojeni Pravilnik dostavi organima i ustanova sa obavezom pridržavanja.
2. Da se naljepnicom ili na drugi način obilježe službeni putnički automobili u vlasništvu organa i javnih ustanova Općine Žepče;
3. Da se precizno definiše kada se i u kojem slučaju može koristiti službeni automobil organa uprave ili ustanove;
4. Da se kretanje službenim automobilom ili privatnim automobilom u obavljanju službenih obaveza prati propisanim putnim nalogom;
5. Da se precizno definišu uvjeti u kojima se privatni automobili može koristiti u obavljanju službenih poslova i da se definišu šta su to službeni poslovi;
6. Da se definiše ko u organu uprave i ustanovama ima pravo da koristi službeni automobil i privatni automobil u obavljanju službenih poslova;
7. Da se vremenski precizno definiše „radno vrijeme“ službenih automobila, odnosno vremenski period i dani u kojima se može koristiti službeni automobil;
8. Da se taksativno navedu izuzeci kod korištenja službenih automobila izvan radnog vremena;
9. Da se Pravilnikom eksplicitno zabrani korištenje službenih automobila izvan radnog vremena, u toku godišnjeg odmora zatim u privatne, porodične i stranačke svrhe;
10. Da se Pravilnikom definiše tačna lokacija gdje se izvan radnog vremena organa uprave i ustanova moraju biti parkirani službeni automobili

Iskreno se nadamo da će vladajuća većina HDZ i SDA u Žepče imati sluha i da će prihvatiti ovaj prijedlog Kluba SDP-a u OV Žepče i da se ovim Pravilnikom konačno stane u kraj evidentnoj zloupotrebi službenih automobile u Žepču.