SDP zatražio izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Mostara danas je, zbog novonastale situacije, predao zahtjev za održavanjem izvanredne sjednice Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu se, u priloženom zahtjevu, nalaze ključna pitanja čijim rješavanjem se otklanjaju sve neodumice kada je u pitanju način rada Gradskog vijeća Mostara.

Smatramo da Gradsko vijeće Grada Mostara jedino Statutom može odrediti da se glasovanje, odnosno izbori u Gradskom vijeću, održavaju javnim putem.

Isto tako, drugo važno pitanje koje bi putem izmjena Statuta Grada Mostara vijećnici morali otkloniti jeste diskriminacija vijećnika iz reda Ostalih. Smatramo da se ovo pitanje mora urediti na isti način kao što je to slučaj sa klubovima konstitutivnih naroda.

Ista pitanja potrebno je urediti i Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Mostara. Također, potpuno je jasno da Gradsko vijeće mora imati svoja radna tijela kako bi na zakonit način moglo funkcionirati.

Isto tako, predlažemo da Gradsko vijeće Grada Mostara donese odluku o privremenom financiranju kako bi se odlučivanje o gradskom novcu vratilo tamo gdje mu je i mjesto, u mostarske vijećničke klupe. Na taj način ćemo omogućiti nesmetano funkcioniranje gradskih institucija do usvajanja Proračuna Grada Mostara.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu