GO SDP Mostar

SDP u Mostaru predložio promjenu naziva pet ulica koje nose imena po ustašama, SDA, HDZ, SNSD i HRS zajednički izbjegli glasanje

Klub vijećnika SDP-a BiH danas je u Gradskom vijeću Mostara zatražio uvrštenje u Dnevni red odluka kojima se mijenjaju nazivi dosadašnjih ulica:

  • Mile Budaka u ulicu Svetozara Ćorovića;
  • Đure Spuževića u ulica Sestara Bergman;
  • Ive Zelenike Tovarnika u ulicu Ante Zelenike;
  • Jure Francetića u Ulica dobrovoljnih davalac krvi;
  • Vokića i Lorkovića u ulicu Husage Ćišića.

Smatrali smo da je krajnje vrijeme da ovih pet mostarskih ulica dobije nova imena. U ovu proceduru krenuli smo jer smo zadnjih dana svjedoci da su sve političke stranke, uključujući i HDZ BiH) potvrđivale da nemaju ništa protiv izmjene naziva ovih ulica.

Zbog toga smo odlučili krenuti s riječi na djela, a svi vijećnici su prilikom glasovanja pokazali jesmo li zaista spremni na ovaj iznimno važan korak.

Posebno je zanimljivo da naš prijedlog preimenovanja ovih pet ulica nije uvršten na Dnevni red zbog glasova HDZ-a, HRS-a, Velibora Milivojevića i Salema Marića koji nisu bili za njihovo uvrštavanje na današnju sjednicu.

Dopunu su podržali SDP, NS i vijećnici Koalicija za Mostar osim predsjednika Vijeća Marića.

Osim ovoga, zalažemo se da Mostar u sveobuhvatnoj izmjeni naziva konačno dobije imena ulica po velikanima kao što su: Predrag Matvejević, Josip Jole Musa, Hamza Humo, Mujaga Komadina, Silvije Strahimir Kranjčević, Ivo Andrić, Antun Branko Šimić, Jovan Dučić i mnogi drugi velikani.

Također, prijedlog o imenovanju komisije za preimenovanje mostarskih ulica (Kordić, Marić, Guzin, Milivojević, Marinović) koja je na brzinu predložena nakon naše inicijative o preimenovanju pet ulica smatramo apsolutno neprihvatljivom jer se praktično radi o političkom činu kojemu je namjera da SDA i HDZ sami odluče o novim prijedlozima naziva svih ulica u Mostaru.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.