Press konferencija KO SDP BiH Sarajevo

SDP u KS će i u 2014. godini biti snažna kritička opozicija

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo upozorio je na današnjoj pres-konferenciji na milionski budžetski deficit koji je prema revizorskom izvještaju u 2012. godini dosegao 84 miliona KM.

Slika

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo upozorio je na današnjoj pres-konferenciji na milionski budžetski deficit koji je prema revizorskom izvještaju u 2012. godini dosegao 84 miliona KM.

Predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Fikret Musić podsjetio je da je 13. januara 2011. godine kada je imenovana Vlada KS na čelu sa SDP-om, koju je predvodio Musić, naslijedila deficit od oko 36 miliona KM I taj deficit smanjila za 12 mjeseci na 24 miliona KM.

Ocijenio je uznemirujućom činjenicu da je aktuelna Vlada u KS, predvođena Strankom demokratske akcije (SDA), najavila da budžetski korisnici neće do 31. decembra 2013. godine primiti novembarske plate, što za Musića znači da "decembarske plate neće primiti možda nikada".

Istaknuo je da je plata isplaćena samo pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da ostalih više od 10.000 budžetskih korisnika nije primilo platu, što nije zabilježeno za 23 mjeseca koliko je Musić predvodio Vladu.

Musić smatra da je još više zabrinjavajuće to što aktuelna Vlada nema viziju niti konkretne planove kako ovo stanje popraviti te dodaje da je opozicija izgleda ovakvim stanjem više zabrinuta nego vladajuća većina.

– Vlada ne brine o obrazovanju, zdravstvu, privredi, a ne mogu ni iznijeti ni jednu stvar koju ekspertnom pameću uspjeli dovesti do kraja – zaključio je Musić.

Novinarima se danas obratio i šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS Nedžad Fazlija koji je podsjetio da su u vrijeme SDP-a usvojeni brojni zakoni koji se tiču privrede u ovom kantonu među kojima je i Zakon o koncesijama, a tim zakonom omogućeno je da se naplata koncesija poveća s 58 na 84 posto jer je propisano da se koncesionaru izdaje jedna opomena, a potom se raskida ugovor.

Kazao je i da je u tom periodu usvojeni i zakon o javno-privatnom partnerstvu, rudarstvu, geološkim istraživanjima i šumarstvu te zakon o skijalištima, a svi ovi zakoni imali su za cilj poboljšanje stanja u privredi ovom kantona te podsjeća da je zaustavljen rast nezaposlenosti.

Za razliku od tog perioda, Fazlija naglašava da su sada evidentni brojni štrajkovi u preduzećima koja su u nadležnosti Ministarstva privrede KS, a Vlada se najviše bavila smjenama i imenovanjima upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća.

Kratko se osvrnuo i na rad Skupštine u posljednjih 407 dana koliko SDA predvodi skupštinsku većinu, kazavši da su zastupnici pokazali neodgovornost prema građanima koji su ih birali jer su većinu skupštinskih zasjedanja članovi parlamentarne većine provode u hodnicima, a evidentirana su i brojna pozivanja zastupnika na glasanje o važnim dokumentima kao i prekidi sjednica skupština.

O stanju u obrazovanju u Kantonu Sarajevo govorio je zastupnik SDP-a u Skupštini KS-a Hadžem Hajdarević koji je naglasio da o situaciji u obrazovanju dovoljno govori činjenica da Vlada nije bila u stanju imenovati novog ministra obrazovanja nakon što je Damir Marjanović podnio neopozivu ostavku.

Podsjetio je i da su najavljeni štrajkovi radnika u obrazovanju u januaru jer im nisu uplaćene plate te je dodao da se Vlada trenutno bavi samo skrivanjem situacije haosa u ovom kantonu. 

Na kraju je najavljeno da će SDP i dalje predstavljati snažnu opozicionu i kritičku partiju koja neće bježati da podrži dobra rješenja, ali će se boriti protiv svakako lošeg rješenja i činit će sve da ospore i najmanju nezakonitost.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.