Brčko

SDP tražio da se u Zakon o državnim praznicima u Distriktu 1. mart i 25. novembar uvrste kao državni praznici

Naš prijedlog smo temeljili na pozitivnim zakonskim propisima, prije svega na Ustavu Bosne i Hercegovine, Dejtonskim sporazumom, Statutom Brčko distrikta BiH i Zakonima Brčko Distrikta

Slika

Zakonske izmjene koje je predložio Klub zastupnika SDP-a BiH odnosile su se na uvrštavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 1. marta -Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kalendar državnih praznika Distrikta.

-Naš prijedlog smo temeljili na pozitivnim zakonskim propisima, prije svega na Ustavu Bosne i Hercegovine, Dejtonskim sporazumom, Statutom Brčko distrikta BiH i Zakonima Brčko Distrikta. Podsjećam da je Dejtonskim sporazumom dogovoreno da država Bosna i Hercegovine ima pravni kontinuitet, da svi zakoni i propisi koji su bili na snazi u Republici Bosni i Hercegovini važe sve dok ih ne promijeni Parlamentarna skupština BiH- podsjeća na početku razgovora za „otisak.ba“ predsjednik SDP-a u Brčkom i zastupnik u skupštini bh. Distrikta Esad Atić.

Dodajući da je SDP tražio da se zakon o državnim praznicima u Brčko distriktu BiH uskladi sa zakonom o praznicima Bosne i Hercegovine u kojima su 1.mart i 25.novembar džavni praznici.

-Nažalost nismo dobili podršku za takav prijedlog. Bilo je različite argumentacije od potpunog osporavanja od strane predstavnika srpskih političkih partija, Hrvata koji su, po običaju, bili ni tamo ni ovamo i Bošnjaka koji su samo kurtoazno podržali naš prijedlog, ali su kroz svoje diskusije jasno izrekli da su oni spremni da čekaju neka druga vremena, da nije dobro da se to sad radi… –kaže Atić.

Atić  je zamjerio pojedinim zastupnicima iz reda Bošnjačkog naroda što su nedavno podržali izmjene i dopune zakona kojim se ukinuo prefiks „bosanski“ iz naziva mjesta Bosanska Bijela kod Brčkog.

-To je nešto što je sramotno i skandalozno i za te političke partije, a koje su probosanske. Iz tog razloga je pokazana i njihova iskrenost u podršci našeg  prijedloga zakona. SDP neće odustati i svake godine ćemo predlagati isti ovakav zakon- kazao je Atić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.