SDP traži obustavu i ukidanje svih oblika diskriminacije i segregacije u obrazovnom sistemu

Nakon najave novih etničkih podjela đaka u Jajcu, SDP BiH je u Domu naroda FBiH reagovao slanjem Prijedloga Rezolucije o osudi segregacije i diskriminacije u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine. Socijaldemokrati smatraju da je Dom naroda najpozvanija institucija za usvajanje ove rezolucije, jer se podjele prave upravo po etničkoj osnovi.

„Godinama upozoravamo kako SDA i HDZ u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjebosanskom kantonu podržavaju i održavaju segregaciju djece u školama. Posljednji primjer iz Jajca, gdje je odlučeno da se za bošnjačku djecu napravi nova škola kako bi odvojeno pohađali nastavu, samo je pokazatelj kontinuiteta politike segregacije na kojoj stranke desnice decenijama istrajavaju“, poručeno je iz SDP-a.

Rezolucijom, koju je u ime SDP BiH predao Aner Žuljević, poziva se na obustavu, ukidanje i napuštanje svih oblika djelovanja koji potiču na segregaciju i diskriminaciju đaka u FBiH, po bilo kojem osnovu. Traži se poštivanje svih individualnih i kolektivnih prava i sloboda, osiguranje dostupnosti znanja iz oblasti jezika, kulture i naslijeđa svih građana i naroda u BiH u okvirima jedinstvenih nastavnih programa, uz puno poštivanje prava na obrazovanje na maternjem jeziku.

Od nadležnih institucija je zatražena provedba presude Vrhovnog suda FBiH kojim je Ministarstvu obrazovanja HNK naloženo da ustanovi jedinstvene integrisane multikulturalne obrazovne ustanove sa jedinstvenim planom i programom. Ured visokog predstavnika i Misija OSCE-a su također pozvani da djeluju u okviru svojih nadležnosti i Ustavnih ovlaštenja, a od nadležnih pravosudnih i policijskih tijela i organa se traži poduzimanje hitnih radnji kako bi provoditelji, štićenici i promotori neustavne prakse diskriminacije i segregacije đaka bili sankcionisani u skladu sa zakonom. U Prijedlogu rezolucije se navodi da se od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine očekuje da i sama usvoji sličnu rezoluciju, naročito osuđujući protivustavnu praksu osporavanja prava na upotrebu naziva jezika u  obrazovnom sistemu Republike Srpske, kao i sve druge oblike segregacije i diskriminacije u obrazovnim sistemima u BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.