OV Centar

SDP traži izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda iz aprila ispuštena je preraspodjela prihoda prema gradovima kao jedinicama lokalne samouprave

Slika

Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo jednoglasno je usvojilo inicijativu predsjednika Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije BiH Igora Kamočajia kojom se od Vlade Federacije BiH traži izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda kao i hitna reakcija gradskih općina kojim bi se spriječio budžetski kolaps i funkcioniranje glavnog grada BiH.

Kamočaji je podcrtao da je inicijativa zajednički stav svih članova Kolegija Općinskog vijeća predstavnika parlamentarnih stranaka ove općine.

– Izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda iz aprila ispuštena je preraspodjela prihoda prema gradovima kao jedinicama lokalne samouprave. Po postojećem zakonu, a posebno njegovim tumačenjem nadležnih u KS, Grad Sarajevo ostaje bez značajnih prihoda i prijeti mu finansijski kolaps i gašenje – kazao je Kamočaji.

Kako bi se spriječila katastrofa potrebno je da se u Zakon o preraspodjeli prihoda Federacije BiH i u odgovarajuće podzakonske akte koje donosi Ministarstvo finansija FBiH veoma precizno utvrdi kvota ili postotak koji će se prebacivati gradovima, kao jedinicama lokalne samouprave i to direktno, da ni jedan od njih ne bi zavisio od kantona.

Sličan problem mogu imati i Tuzla, Mostar, Široki Brijeg, Bihać i Zenica.

Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo i inicijativu da se pozovu sve četiri gradske općine da u periodu do donošenja novih izmjena Zakona, svaka od njih procentualno, prema razvijenosti i broju stanovnika, dio prihoda ostvarenih kroz preraspodjelu javnih prihoda, preusmjeri na Grad Sarajevo.

– To je potrebno da bi se omogućilo nesmetano funkcioniranje glavnog grada BiH. Predlažemo da četiri načelnika četiri gradske općine, Starog grada, Centra, Novog Sarajeva i Novog grada potpišu odgovarajući protokol s tim u vezi – saopćeno je iz Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Centar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.