OO SDP Stolac

SDP Stolac će se uvijek zalagati za demokratiju, fer i korektne izbore

Desetog januara Općinski sud u Čapljini izrekao je prvostepenu presudu Demiru Mahmutćehajiću, Salmiru Kaplanu i Ahmetu Ljuboviću zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016. godine.

Politički inspirirana presuda predstavlja političku pobjedu nečasnih pojedinaca i političkih organizacija poput HDZ BiH, koji svojim djelovanjem afirmiraju kršenje osnovnih postulata demokratije i demokratskih procedura.

Nismo ni sumnjali da brojni dokazi: smjene članova biračkih odbora Inicijative za stolac, materijalne kazne predsjednicima biračkih odbora, videosnimak na kojem se vidi kako supruga predsjednika izborne komisije glasa na mjestu na kojem nije registrovana, glasanje sa dokumentima druge države (Hrvatskom putovnicom), glasanje mrtvih i druge izborne krađe mogu biti dokazi na političkom sudskom procesu.

Ovakva presuda, dokaz je sunovrata države pod pritiskom grupe nečasnih pojedinaca iz HDZ BiH koji ne žele fer i korektne izbore.

Osnivni cilj ovakvog političkog procesa nije pravičnost Suda u Čapljini i Centralna izborne komisije BiH. Osnovni cilj je relativizacija slučaja zbog izbornih malverzacija u Stocu 2016. kako bi se javnosti predočio kliše “svi su isti”.

Socijaldemokratska partija BiH Stolac, uvijek će se zalagati za demokratiju, fer i korektne izbore, te poštivanje Izbornog zakona. Moralna relativizacija se ne može desiti, bar ne sa naše strane.

Stoga, pružamo punu podršku svom bivšem predsjedniku Demiru Mahmutćehajiću.

SDP Stolac poziva sve aktere u javnom životu Bosne i Hercegovine na uočavanje žrtvovanja demokratije političkim presudama, a shodno tome i na promjenu načina djelovanja – masovnijim izlaskom na izbore i poštivanju procedura.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu