SDP Srebrenica o napadima na povratnike: Sve što se dešava danas upozorenje je za dane koji dolaze

Socijaldemokratska partija Srebrenice reagovala je povodom prijetnji i napada na povratnike u RS-u te su upozorili kako su pred Bošnjacima teške sedmice nakon ovakvih i sličnih incidenata.

Između ostalog, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži da se održi tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj će se razmatrati usaglašavanje prijedloga prema Policijskoj upravi Srebrenica i EUFOR-u, a kojim bi se poduzele zajedničke radnje ka podizanju stepena stanja opće sigurnosti na području naše jedinice lokalne samouprave.

“Tražimo da u okviru ove sjednice, komandir policije podnese izvještaj o preduzetim radnjama po pitanju incidenata i provokacija koje su se dogodile u posljednje 4 godine na području Opštine, kako bi se razjasnio stepen utvrđivanja odgovornosti po ovim pitanjima, kritične tačke i lokacije napada i provokacija, te poduzimanje mjera zaštite i preventivnog djelovanja na vjerske praznike, godišnjice i obilježavanja datuma kako bi se spriječio govor mržnje, prijetnje i nasilje”, poručuju iz SDP Srebrenica.

Iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine poručuju da su se njihovi članovi i članice nalazili na brojnim lokacijama širom Srebrenice kako bi zabilježili provokacije i incidente, te da će nastojati aktivnije uključiti mlade u dokumentovanje i izvještavanje u situacijama visokog rizika.

“Srebrenica je opet u nacionalnim medijima zbog mržnje, uvreda i prijetnji Bošnjacima u našoj zajednici. Najviše nas žalosti što su lideri Srpske pravoslavne crkve stali na branik govoru mržnje, što je konačna potvrda je nastojanje za obnovu međureligijskog dijaloga na nivou institucija naišlo na još jedan udar”, dodaju iz SDP-a.

Oni su pripremili i set preporuka prema nadležnim institucijama i tijelima.

“Tražimo osiguranje dodatnih pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih jedinica Bosne i Hercegovine u radijusu nadležnosti osiguranja Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima. Tražimo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvori istragu kojom će utvrditi da li su predstavnici policijskih i pravosudnih organa postupali u skladu sa zakonom prilikom provođenja istraga i utvrđivanja bića krivičnog djela/prekršaja u vezi sa izazivanjem netrpeljivosti i nasilja motivisanog mržnjom. Tražimo da Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine pokrene istragu s fokusom na kršenja ljudskih prava Bošnjaka-muslimana na području istočne Bosne te izrade preporuke prema nadležnim u tom pravcu”, pojasnili su.

Također, imali su i zahtjev za EUFOR koji su također pozvali na odgovornost.

“Od EUFOR-a tražimo premještanje pripadnika svojih snaga sa manjerizičnih lokacija na mjesta poput Srebrenice, Zvornika, Vlasenice, Stoca, Prijedora, Kozarca, Janje, Brčkog i drugih lokaliteta koji su od ranije određeni kao rizične tačke u Bosni i Hercegovini. Sve što se dešava u Srebrenici danas, upozorenje je za dane koji dolaze”, zaključuju iz SDP-a Srebrenica.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.