SDP Sarajevo podržao potpisivanje kolektivnog ugovora uz značajno povećanje plata u zdravstvu

Predsjedništvo sarajevskog SDP-a dalo je punu podršku ministru Harisu Vraniću u procesu pregovora sa sindikatima i donijelo Zaključak kojim podržava potpisivanje kolektivnog ugovora i traži značajno povećanje plata u zdravstvenom sektoru.

Cijeneći postojeću situaciju, velike žrtve koje su zdravstveni radnici podnijeli u periodu pandemije, stopu odlaska medicinskog kadra iz države, inflacija i pad standarda života, ali i postojeće finansijske mogućnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja, Predsjedništvo SDP Sarajevo donijelo je zaključak kojim podržava i od svojih predstavnika u Kantonu Sarajevo traži da pristupe usvajanju i potpisivanju kolektivnih ugovora u zdravstvu koji bi donijeli značajna povećanja plata svim radnicima.

SDP Sarajevo posebno potcrtava da u potpisivanju kolektivnih sporazuma ne smije biti učinjena nikakva nepravda onim nezdravstvenim radnicima koji primaju najmanje plate u zdravstvenom sektoru. NK i SSS radnici koji nisu medicinske struke ne smiju biti zanemareni ili preskočeni, naprotiv zbog ekonomsko-socijalnog stanja dužni smo ovim radnicima posvetiti posebnu pažnju.

Također, sarajevski SDP poziva da se po prvi put riješi pitanje magistara farmacije koji su do sada bili nepravedno zapostavljani.

U ovom procesu SDP Sarajevo daje puno povjerenje ministru Harisu Vraniću u pronalasku adekvatnih i odmjerenih rješenja utemeljenih na principima donesenog zaključka.