SDP Sarajevo: Efendić je dužan pojasniti tvrdnje o izbornim prevarama i u Novom Sarajevu

Pozivamo Semira Efendića i Husu Ćesira da javnosti i istražnim organima dostave dokaze kojim će potkrijepiti svoje navode da je SDA u Novom Sarajevu kompromitovala izborni proces na način kako je to uradila u Novom Gradu ili na neki drugi način s kojim javnost još nije upoznata. Uvjereni smo da je lepeza arsenala izbornih prevara višedecenijske vladajuće stranke široka, ali da će, kao i dosadašnje, prije ili kasnije izaći na vidjelo.

Podsjećamo građane da je prije nekoliko dana u javnost dospio audio zapis koji svjedoči da je predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, po nalogu načelnika i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to tačno na ona biračka mjesta gdje su mu naložili načelnik i predsjednik SDA. Predsjednik OIK-a Novi Grad je Elvir Resić, istaknuti kadar SDA, koji je ranije po nalogu istih ljudi ranije oktroirao rad Kantonalne Televizije Sarajevo (TVSA).

Iz zanimljivog odgovora SDA Novi Grad Sarajevo, u kom se ne poriče čin planskog montiranja 500 do 600 probranih SDA-ovaca u birane biračke odbore zloupotrebom Općinske izborne komisije, te suludog načina kako se brane, samo je sve očitije da se u BiH desila izborna krađa bez premca, zbog čega je ponavljanje izbora Novom Gradu i prebrojavanje listića u svim drugim izbornin jedinicama neophodno za očuvanje krhke demokratije u BiH i bilo kakvog povjerenja građana u izborni proces.

Pozivamo istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIK-a, po nalogu načelnika Semira Efendića i Huse Ćesira. Također, pozivamo istražne organe da provjere navode SDA Novi Grad, da su u Općini Novo Sarajevo počinjena slična mešetarenja posredstvom OIK-a i članova biračkih odbora, zbog čega bi prema njihovom uvjerenju, izbore trebalo ponoviti i u ovoj Općini.

SDP ponavlja svoj poziv svim strankama koje se osjećaju prevarenima i oštećenima u ovom procesu da se pridruže zahtjevu za poništavanje i ponovno provođenje izbora u Novom Gradu. Također, pozivamo sve međunarodne aktere da ne posmatraju nijemo urušavanje demokratije u Bosni i Hercegovini.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.