SDP predložio ukidanje diskriminacije penzionera u Federaciji BiH

Svakim danom postaje sve jasnije da je novi Zakon o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u Federaciji BiH promašena reforma i ništa drugo nego brutalna prevara postojećih penzionera i pljačka budućih.

Prema odredbama novog Zakona uspostavljena je diskriminacija u članu 116., kojim se penzionerima onemogućava da uz penziju rade i budu prijavljeni, a ta restrikcija se ne odnosi na penzionere koji su članovi upravnih, nadzornih i sličnih odbora.

Već prije isplate martovskih penzija penzioneri, koji su prijavljeni da obavljaju samostalnu djelatnost, na kućnu adresu dobili su rješenje da im se isplata penzije obustavlja.

Zakon je pak omogućio onim penzionerima, koji se politički postavljaju na funkcije u upravnim i nadzornim odborima, da primaju paralelno i penziju i naknadu za članstvo u tim tijelima.

Logično je da se ove odredbe direktno kose s osnovnim ustavnim i ljudskim pravom na rad, kao i sa mogućnošću za dodatnu zaradu, što posebno pogađa penzionere s minimalnim penzijama, kojih je najviše. Član 116. Zakona o PIO-u je diskriminirajući u odnosu na one penzionere koji ne mogu i nisu u situaciji da budu izabrani na javne funkcije i nadzorne odbore.

Iz tog razloga SDP BiH uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o PIO, kojim se navedena odredba briše. Usvajanjem ovog prijedloga ukinula bi se uspostavljena diskriminacija, a svi penzioneri doveli u isti status kada je u pitanju korištenje prava na penziju.

Uzimajući u obzir da veliki broj penzionera prima minimalnu penziju, od koje je nemoguće dostojanstveno živjeti, ukoliko nemate članove porodice koji vas pomažu, smatramo da je ovakva odredba u Zakonu prije svega restriktivna i diskriminatorna, a posebno nehumana i višestruko štetna.

Pozivamo nesposobnu vlast, predvođenu SDA, da podrži ovaj Zakon i tako pred kraj svog propalog mandata ispravi makar jednu nepravdu koju je nanijela građanima FBiH.

Politički je licemjerno stimulisati kasniji odlazak u starosnu penziju, a u istom tom Zakonu zabraniti penzionerima da svojim rukama i intelektom osiguraju sebi dodatna primanja za dostojanstvenu starost. Ne radi se ni o kakvim spektakularnim uštedama, osim o potvrdi kako beskrupuloznu vlast imamo.

Mi, faktički, danas uživamo najvećim dijelom ono što su ti ljudi stvarali, a na ovaj način ih se mizernim penzijama i zabranama kažnjava za sve što su uradili kroz svoj životni vijek.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.