SDP poziva tužilaštvo da poduzme mjere iz svoje nadležnosti zbog kriminala u Vladi Federacije BiH!

Prošlogodišnjom Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima, Javnim pozivom i Odlukom o dodijeli finansijske pomoći privrednim društvima i pojedincima nisu uspostavljeni transparentni i pravedni kriteriji za dodjelu pomoći, te je shodno tome izvršena nepravedna podjela budžetskih sredstava.

Predstavnici SDP-a u Parlamentu Federacije BiH su tada argumentovano i na vrijeme ukazivali na manjkavosti uredbe i tražili da se ista stavi van snage, ali nije bilo političke volje Novalića i Vlade FBiH da se očigledno nezakonite stvari zaustave.

Sada je potpuno jasno zašto se donosila uredba, a ne zakon, samo da bi Parlament bio isključen iz nadzora dodjele novca, a cijeli proces, kao i sa respiratorima odradila vlada mimo očiju javnosti.

U Izvještajima Ureda za reviziju FBiH već je konstatovano da su na osnovu pomenute uredbe sredstva dobili korisnici kod kojih je od početka proglašenja stanja nesreće već došlo do značajnog smanjenja broja zaposlenih, što Uredbom nije bilo predviđeno. U konačnici nije zadovoljen opći cilj, a to je očuvanje radnih mjesta.

Također, usvojenim mjerama nisu bile obuhvaćene djelatnosti kojima je, naredbama Kriznog štaba FBiH, bio ograničen ili zabranjen rad. Novalićeva vlada se nije vodila principom zaštite radnih mjesta, već je favorizirala vlasnike firmi u odnosu na radnike.

Blizu 90 miliona maraka potrošeno je većim dijelom na privredne subjekte koji su radnike otpustili i ostali zatvoreni. Na kraju, veliki broj radnika je ostao bez posla, a vlasnici su se nakon toga neosnovano bogatili.

Zbog svega navedenog, SDP poziva tužilaštvo da hitno poduzme konkretne mjere iz svoje nadležnosti zbog evidentnog kriminala u Vladi Federacije BiH koji je već dokumentovan i od strane Ureda za reviziju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.