SDP pita HDZ i HRS: Zbog čega ne želite uvesti red i zakonitost u gradnju u Mostaru?

U četvrtak je  Klub SDP-a Gradskom vijeću Mostara predložio Zaključak kojim se nalaže Odjelu za urbanizam da u roku 30 dana Vijeću dostavi Prijedlog odluke o izradi Regulacijskog plana Centar 1 koji obuhvaća veći dio Centralne zone.

Smatramo da ne postoji uređen europski grad koji za područje najužeg centra nema detaljan plan, pa smo težili pokretanju procesa koji bi rezultirao  raspisivanjem međunarodnog javnog poziva za arhitektonsko-urbanističko rješenje područja oko bivše Ćirine zgrade, Integre i zgrade Vlade FBiH.

Na žalost HDZ je uz pomoć HRS-a onemogućio usvajanje ovog zaključka. Blijede izgovore su tražili u „gramatičkoj grešci“ što najbolje opisuje destruktivnost politike HDZ-a, iz čijih su redova na poziv da djeluju amandmanski odgovoreno: „Mi ovo nećemo podržati i točka!“.

Ako ništa, ovom rečenicom su demaskirali svoju „dovršimo započeto“ politiku i težnje da umjesto urbanistički uređenog grada po centru Mostara hoda njihova komisija i dirigira gdje će se što graditi.

Ako je ikada itko smatrao da se HDZ BiH u Mostaru promijenio dolaskom novog gradonačelnika i određenim brojem novih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara sada su te maske definitvino pale.

Ovim činom su ponovo potvrdili da ne žele odstupiti od ranije uspostavljenje prakse „ti meni – ja tebi“ po kojoj će stranački članovi komisije iz SDA i HDZ-a hodati po gradu i određivati što tko smije, a što tko ne smije graditi. Očigledno je da su za vijećnike HDZ-a zakoni i interesi Grada Mostara kao cjeline i interesi građana Mostara nebitni. Umjesto obračuna za nelegalnom i divljom gradnjom, mostarski HDZ očigledno i dalje želi nastaviti sa mutnim poslovima „ispod stola“ koji, na samo njima poznate načine, vjerovatno donose određenoj stranačkoj eliti skrivenu i ilegalnu višemilijunsku financijsku korist.

Drugog obrazloženja za ‘amenovanje’ gradnje bez postojanja regulacijskih planova jednostavno nema. Osim HDZ—ovih, začuđujuća su i nesuivlsla obrazloženja iz redova navodno oporbenog HRS-a koji su odbijanjem podrške našem zaključku stali zajedno sa HDZ-om BiH u obranu raznih vrsta mešetarenja i nelegalne gradnje po cijelom Mostaru kako u prošlosti, tako i u budućnosti.  Zbog toga i HDZ i HRS još jednom moramo upitati: Zbog čega ne želite uvesti red i zakonitost u gradnju po Mostaru?

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.