SDP-ova borba za jednakopravnost konačno je urodila plodom

Kantonalni odbor SDP BIH HNK ovim putem želi iskazati zadovoljstvo presudom Ustavnog suda FBIH, a vezano za konstitutivnost srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Borba za ravnopravnost i ustavom garantovano pravo naših sugrađana srpske nacionalnosti, a koju SDP BIH vodi godinama i koji je tu borbu prvi i pokrenuo, konačno je dobila pozitivan epilog.

S druge strane žalosno je i anticivilizacijski da se do toga moralo doći sudskim putem ali to najviše govori o politici i ciljevima onih koji su to odbijali cijelo vrijeme. Sada će morati ispoštovati Odluku Ustavnog suda FBIH i opravdanja više ne može i ne smije biti.

Iz sjednice u sjednicu Skupštine HNK već godinama nastojimo amandmane na Ustav HNK uvrstiti u dnevni red, a takav pritisak je i doveo do ovakve odluke Ustavnog suda FBIH. Već na sljedećoj sjednici Skupštine HNK ponovno ćemo zatražiti uvrštavanje amandmana o konstitutivnosti srpskog naroda na Ustav HNK, a što sada više ne predstavlja čin političke volje nego provođenje odluke Ustavnog suda FBIH. Napominjemo da je neprovođenje te odluke krivično djelo i prema tome ćemo se tako i odnositi.

Ovim putem osuđujemo i relativizaciju ovog velikog koraka za ravnopravnost srpskog naroda u HNK od strane pojedinih nevladinih organizacija sumnjivog legitimiteta i pitamo se zašto nisu bili tako revnosni u relativizaciji i osudi kada su ovakve inicijative SNSD i HDZ odbijali u Parlamentu BiH, nego su šutili jer su im politički mentori valjda tako naredili? Zdrav razum i dobra namjera kažu da je napravljen veliki iskorak ka konačnom rješenju ovog važnog pitanja za mnoge naše građane, a relativizacija takvog čina ne predstavlja ništa drugo nego politikantstvo za ko zna čiji interes, ali sasvim sigurno ne za interes Srba u HNK.

 

KO SDP BiH HNK

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.