Dan poslije Kongresa

SDP-ov san o Bosni i Hercegovini: Država regija, bez entiteta i kantona

Promjenom Statuta i Političkog programa na 6. kongresu stranke, SDP se želi predstaviti kao odgovorna politička partija koja je spremna, prije svega, demokratizirati unutrašnje odnose kako bi se na političkoj sceni pojavila kao alternativa vladajućoj strukturi vlasti i kao stranka koja bi mogla kreirati odnose koji bi okupljali stranke slične ideološke orijentacije.

Komisija za Program prihvatila je i amandmane određenog broja delegata Kongresa koji idu ka tome da se SDP prema drugim socijalnim grupacijama i vjerskim zajednicama predstavi kao jedna moderna politička partija koja je spremna da prihvati izazove vremena u kojem se BiH nalazi, kazao nam je Miro Lazović, jedan od novoizabranih članova Glavnog odbora.

Novo vrijeme za stranku

U Glavni odbor ušla je i Besima Borić koja je kazala da su kroz Statut, koji je sada usvojen, napravljeni  dodatni koraci kada je u pitanju veće uključivanje članstva u donošenju odluka.

“Napravljena je malo veća funkcionalna uvezanost i poštivanje mišljenja i odluka koje se donose od osnovnih organizacija, preko općinskih i kantonalnih pa sve do Glavnog odbora”, rekla je Besima Borić.

Generalni sekretar stranke Irfan Čengić kazao je kako je suština Statuta da se SDP vrati u ruke članstva, tako da je usvojen dio Statuta koji govori da se može raspisati referendum cijelog članstva u pitanjima, npr. koalicije: kada sutra SDP bude odlučivao s kim će u koaliciju, o tome može odlučivati cijelo članstvo.

Enver Bijedić, koji je sa najviše glasova izabran u Glavni odbor, kaže kako počinje novo vrijeme za SDPBiH te da će se u narednom periodu SDP transformisati u naprednu socijaldemokratsku partiju i biti nosilac aktivnosti za ujedinjenje svih političkih stranaka lijeve orijentacije.

“Na taj način bismo u svakom slučaju morali da osnažimo i SDP i lijeve političke opcije u BiH, a samim tim i samu zemlju, jer ne postoji zemlja na svijetu koja ima budućnosti a da nema socijaldemokratsku partiju, i to vrlo jaku socijaldemokratsku partiju. Tako ćemo i mi BiH sigurno dati jednu novu, bolju, ljepšu dimenziju nego što je sada ima”, rekao je Bijedić.

Govoreći o Političkom programu, član novog Glavnog odbora Anto Domazet je kazao da je to SDP-ova vizija reforme društva i države u narednih 10-15 godina.

“Ključna stvar u programu je da će se SDP zalagati za reintegrirano društvo u BiH, za državu koja će biti decentralizirana, država regija, ali funkcionalno reintegrirana, snažna i sposobna da vodi proces euroatlantskih integracija, te sposobna da osigurava konkurentnost BiH u globalnoj ekonomiji”, rekao je Domazet.

Prema viziji SDP-a, BiH je zemlja koja ima određen broj regija koje su multietničke, nisu zasnovane na etničkim cjelinama, koje imaju određene nadležnosti u svome djelovanju, koje su na nivou savremenih evropskih država, ali isto tako djeluju integrirano i osiguravaju integritet, integriranu snagu BiH kao države.

Reindustrijalizacija zemlje

“Ova vizija ne uključuje entitete i kantone, to je drugačija verzija, to su regije koje imaju određene nadležnosti u razvoju, školstvu i zdravstvu, to je princip vlasti na tri nivoa – država, regije i lokalne zajednice”, rekao je Domazet.

Što se tiče ekonomije, osnovna vizija je razvoj izvozno orijentirane proizvodnje i rast zasnovan na izvozu i reindustrijalizaciji, što znači stvaranje dodatnih mogućnosti za konkurentnu proizvodnju za izvoz, kako u industriji tako i u poljoprivredi, turizmu, poslovnim servisima, prije svega informacijsko-komunikacijskim servisima. BiH kao mala otvorena ekonomija ne može rasti na osnovu domaćeg tržišta, mora snažno uključiti izvoz kao generator razvoja i ona sa sadašnjih 37 posto učešća izvoza u BDP-u treba da stremi ka stopi od 65 posto da bi osigurala prosjek BDP-a na nivou EU, pojasnio je Domazet.

Oslobođenje

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.