SDP, NS i NiP napustili konstituirajuću sjednicu OV Vogošća

Vijećnici SDP-a i Naroda i pravde napustili Konstituirajuću sjednicu‼️

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Vogošća održana je jučer a novu većinu činit će zastupnici DF,  SDA i SBB-a. Vijećnici SDP-a i
Naroda i pravde napustili su sjednicu u znak protesta zbog, nestatutarnog izbora novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća kao i zbog odluke o profesionalnom obavljanju funkcija u Općinskom vijeću Vogošća.

Naime, po članu 52. Statuta Općine Vogošća predsjedavajući se bira vodeći računa da predsjedavajući i općinski načelnik ne budu iz istog konstitutivnog naroda. Očigledno je da je to danas brutalno prekršeno uzmemo li u obzir činjenicu da su vijećnici SDA, DF i SBB-a glasali za predsjedavajućeg Avdu Gljivu iz DF-a koji se  izjašnjava kao Bošnjak kao i općinski načelnik.

SDP, NS i NiP imali su zajednički prijedlog da predsjedavajući bude Bojan Farkaš iz reda drugog konstitutivnog naroda. Nakon što su se vladajući oglušili na zakon i član 52. Statuta Općine Vogošća pokrenut ćemo apelaciju pred nadležnim Ustavnim sudom. Vrijeme je da se lokalne vlasti konačno počnu odgovorno ponašati i da poštuju zakone Bosne i Hercegovine.

Samostalnom vijećniku Aliji Gluhoviću i vijećniku SBB-a Nuški Suljeviću pripale su pozicije dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Vogošća.

Vladajući nastavljaju sa samovoljom i uslijed pandemije usvajaju tačku i odluku o profesionalnom obavljanju funkcija u Općinskom vijeću Vogošća gdje su oštetili budžet i naše sugrađane.

Jedino vladajući  mogu u vrijeme pandemije i ekonomske krize povući ovakve poteze i opteretiti budžet građana.

Nismo htjeli uopšte da učestvujemo u glasanju o profesionalizaciji zamjenika predsjedavajućeg.
U vrijeme pandemije kada stotine ljudi ostaju bez posla kada privrednici grcaju u problemima i kada je sve veći broj socijalno ugroženih vladajuće elite bez ikakve potrebe zapošljavaju nove ljude i time budžet opterećuju za nekoliko stotina hiljada maraka za mandat od 4 godine.

Svejedoci smo nastavka trenda koji je viđen i prije da vladajući pokazuju silu što se tiče izbora Komisija od 15 raspoloživih mjesta opoziciji pripadne 3.

SDP, Narod i pravda i Naša stranka će i dalje ukazivati na ove probleme i boriti se protiv samovolje vladajućih i njihovih satelita i time pokazati da smo drugačiji i da imamo pravu viziju razvoja ove Općine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu