SDP, NS i NB: Ustanoviti tačan obim odgovornosti Vijeća ministara za krizu u kojoj se nalazimo

Zastupnici Klubova SDP BiH i Naša stranka – Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamenta BiH podnijeli su danas interpelaciju kojom tražimo otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u cjelini, sa posebnim osvrtom na postupanje Vijeća ministara BiH u cilju odgovora na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Pitanja uključuju:

Neadekvatno postupanje po pitanju predlaganja, usvajanja i stalnog ažuriranja mjera usmjerenih ka zaštiti javnog zdravlja, a koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH (mjere pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, mjere usmjerene ka zaštiti zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, konstantna koordinacija između nadležnih entitetskih tijela s ciljem ujednačenosti različitih mjera…);

Neadekvatno postupanje po pitanju predlaganja i usvajanja ekonomskih mjera s ciljem zaštite privrede i ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine;

Nesnalaženje po pitanju nabavke adekvatnih količina vakcina;

Nedostatak efikasnih diplomatskih aktivnosti prema drugim državama i multinacionalnim korporacijama s ciljem osiguranja adekvatnih količina vakcina i drugih medicinskih sredstava, ali i ekonomske pomoći;

Neiznalaženje odgovora na legitimne zahtjeve pripadnika policijskih agencija na nivou Bosne i Hercegovine u smislu poboljšanja njihovog radno-pravnog statusa i jačanja materijalnih kapaciteta neophodnih za uspješno obavljanje njihovih poslova;

Neadekvatne zaštite državne granice Bosne i Hercegovine kada je u pitanju ulazak migranata u Bosnu i Hercegovinu i neiznalaženje odgovora na nezakonita prebacivanja migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, što dodatno pospješuje transmisiju koronavirusa.

Cilj rasprave je pokazati nivo odgovornosti Vijeća ministara za postojeće stanje i pokušati pronaći što brza i što učinkovitija rješenja za ublažavanje krize.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu