Ajša Saračević, nositeljica liste OO SDP Novi Grad Sarajevo

SDP Novi Grad Sarajevo ima odličan plan rješenja gorućih problema

Iako godinama slušamo sintagmu žene u politici, Bosna i Hercegovina je još daleko od evropskog prosjeka kada je u pitanju broj žena koje su aktivne učesnici u političkom životu.

Na predstojećim lokalnim izborima Socijaldemokratska partija BiH kao nositeljice listi ove stranke za općinska vijeća Novo Sarajevo i Novi Grad delegirala je upravo žene.

U  Sarajevskom Kantonu je Ajša Saračević, predsjednica Općinske organizacije SDP-a Novi Grad Sarajevo,  nositeljica liste za OV Novi Grad.

Možete li predstaviti sebe i svoj politički put?

Saračević: Ajša Saračević, inženjer građevine. Trenutno na master studiju na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, smjer Hidrotehnika i okolišno inženjerstvo. Udata, majka jednog dječaka.

Trebalo bi puno prostora da opišem svoj politički put, pa ću pokušati biti precizna. Nakon rada i djelovanja u NGO sektoru, formiranja prvog udruženja Vijeća učenika u Kantonu Sarajevu, uvidjela sam da bez političkog djelovanja malo toga se može promijeniti. Predsjednice foruma žena SDP Trnovo, članica Izvršnog odbora Foruma mladih Novi Grad Sarajevo, članica Kantonalnog odbora i Predsjedništva SDP Sarajevo, sekretar Općinske organizacije, a trenutno sam na poziciji Predsjednice Općinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo.

Koji su vaši motivi za politički angažman?

Saračević: Kroz rad u nevladinoj organizaciji imala sam priliku posjetiti različite države i prisustvovati edukacijama i seminarima po pitanju razvoja i napredovanja zemalja u tranziciji, te uvidjeti koliko smo daleko od svega što predstavljaju države članice EU i države koje prolaze faze tranzicije kao mi. Obrazovanje, zdravstvo, ekonomija, sigurnost, javna uprava i korupcija su oblasti kojima se treba puno više posvetiti pažnja i dozvoliti da novi i obrazovani ljudi predlože projekte i mjere za spomenute oblasti. U novije vrijeme neplanska gradnja postaje još jedan problem sa kojim se susrećemo u Kantonu Sarajevo.

Politički angažman kroz Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo želim usmjeriti na sljedeće, da:

 • moji sugrađani na lokalitetu od 28 mjesnih zajednica budu zadovoljni kvalitetom života,
 • sva djeca imaju prostor za igru i parkove za šetanje,
 • imamo slobodne ceste od automobila, jer smo riješili pitanje saobraćaja u mirovanju,
 • napravimo privredne zone i poslovni ambijent koji će privlačiti poduzetnike i tako stvarati nova radna mjesta,
 • mladima omogućimo kupovinu stanova po povoljnijim uvjetima,
 • više pažnje posvetimo sugrađanima treće životne dobi i
 • zastupam i aktivno učestvujem sa drugim nivoima vlasti u rješavanju problema na području Novog Grada Sarajevo.

Koliko je uopće žena zaista aktivno u politici?

Saračević: Mi u SDP-u imamo veliki broj žena koje su aktivne kroz organe Partije i Forum žena, ali kada pogledamo političku scenu, možemo svjedočiti da imamo mali broj na pozicijama zakonodavne i izvršne vlasti.

Mišljenja sam da žene imaju isti kapacitet da razmatraju bilo koju oblast koja nas okružuje i aktivno sudjeluju u rješavanju nagomilanih problema.

Ako pogledamo okruženje oko nas, imamo veliku zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama i pokazuju koliko su sposobne nositi se sa svim preprekama na koje naiđu.

Na ovim lokalnim izborima SDP BiH je ponudio skoro pa paritetan broj na listama za općinska vijeća, a u Kantonu Sarajevo imamo i dvije nositeljice liste.

Kakav program nudi SDP na lokalnim izborima? Koje su ključne stvari koje komunicirate prema biračima?

Saračević: Programi SDP-a različiti su po općinama zbog njihovih specifičnosti. U Novom Gradu program razvoja je nastao nakon analize stanja, propusta aktuelne vlasti te definiranja hitnih i stvarnih potreba građana na osnovu ispitivanja i prijedloga sa terena. Program https://bit.ly/37lMOQn obuhvata 70 projekata i mjera. Ono što bih izdvojila je:

 • videonadzor najfrekventnijih područja i javnih parkinga,
 • kontinuirani projekat utopljavanja stambenih objekata,
 • izgradnja adekvatne vodovodne i kanalizacione mreže za područja Dobroševića, Reljeva, Sokolja i Zabrđa,
 • optimizacija postojećih i izgradnja dodatnih besplatnih javnih parkinga,
 • pokrivenost Wi-Fi mrežom cijelog područja općine,
 • sređivanje urbanističkog haosa nastalog neplanskom i neusklađenom gradnjom – novi koncept prostornog planiranja,
 • digitalizacija javne uprave – elektronski pristup dokumentima,
 • izgradnja centra za mlade i centra za zdravo starenje,
 • izgradnja dodatnih područnih ambulanti u naseljima udaljenim od domova zdravlja,
 • finansijska podrška mladim bračnim parovima – sufinansiranje stambenih kredita,
 • rekonstrukcija dotrajalih lokalnih i nekategorisanih cesta,
 • poljoprivredni program Novog Grada i
 • sanacija i ekološko zatvaranje deponije u Smiljevićima.

Pored ovih trinaest projekata svaka mjesna zajednica ima i dodatne mjere, koje na terenu putem razgovora komuniciramo sa građanima.

Šta biste poručili biračima koji će izaći na lokalne izbore?

Saračević: Prije svega, zamolila bih sve građane da izađu na izbore. To je način da mijenjamo sadašnje stanje i krenemo ka boljem. Svi pritisci, sva nezadovoljstva, protesti i slično gube smisao ako propustimo priliku na izborima kazniti one koji loše rade ili dati povjerenje onima kojima vjerujemo. Svaki građanin je bitan i svaki glas je jednako važan. Ne dozvoliti da drugi upravljaju našim životima.

Također, voljela bih kada bi građani svoje povjerenje ukazivali partijama i ljudima na osnovu njihovih programa i ispunjenih obećanja u proteklom vremenu. Ako malo bolje analiziramo, vidjet ćete da u gotovo svakoj općini samo nekoliko stranaka nude konkretne programe, mnogi ne nude ništa, a takav će biti i njihov rad ukoliko im se ukaze povjerenje.

Šta su glavni problemi u općinama za koje se kandidirate?

Saračević: Mi smo kroz pripremu našeg programa napravili analizu stanja na području naše općine koja je bila osnova za kreiranje rješenja i projekata za naredni period. Postoji dosta problema poput intenzivne neplanske gradnje, problema vodosnabdijevanja, lošeg stanja lokalnih cesta, nedostatka parking mjesta, isključenosti građana iz procesa odlučivanja, ali i dosta “nevidljivih” problema poput netransparentnog trošenja budžetskog novca, centara moći koji upravljaju svim aktivnostima i sl. To su stvari koje želimo mijenjati.

Postoje i problemi koji nisu u direktnoj nadležnosti lokalnog nivoa, ali konkretna i energična inicijativa mora doći od općinskih vlasti, poput gradske deponije. Nepojmljivo je da se gradska deponija nalazi u geografskom epicentru Kantona u čijem radijusu od jednog do dva kilometra živi preko 20.000 stanovnika. Ova deponija mora biti zatvorena i izgrađena nova koja će biti centar za odlaganje otpada i biti smještena na vangradskoj nenaseljenoj lokaciji. Smatram da je period od četiri godine sasvim optimalan za realizaciju ovog, za cijeli Kanton, jednog od najbitnijih pitanja.

Odakle krenuti u rješavanju problema malog čovjeka u Vašoj općini?

Saračević: Prvenstveno kroz aktivno uključivanje građana u procese odlučivanja. Moraju se pitati da li žele benzinsku pumpu ispred svojih stanova i dječijih igrališta, žele li da im se javni parkinzi naplaćuju, treba li im ambulanta u njihovom naselju i slično. Trenutno je postavljena situacija da su samo bitni i lijepo im se obraća u periodu izbora, a preostalo vrijeme ih se zanemaruje. Takva praksa jednostavno mora biti prekinuta. Lokalni nivo je vrlo bitan i tu se donose odluke koje praktično već sljedeći dan vidite u stvarnosti.

Kako ocjenjujete rad trenutne vlasti?

Saračević: S obzirom na budžet kojim raspolaže Općina Novi Grad mišljenja sam da je rezultat nedovoljan. Gotovo neznatan broj obećanja je ispunjen u proteklih osam godina iako nam snimci pokušavaju predstaviti drugačije. Kapitalni projekti su vrlo minorni i bezidejni, a kao primjer imamo posljednji budžet u kojem je glavni kapitalni projekat sanacija fasade zgrade Općine sa približno 1.5 milion KM, što je potpuno neprihvatljivo u periodu pandemije i povećanja broja građana na birou za zapošljavanje. Također je i prodaja državnog zemljišta i neplanska gradnja dobila takve razmjere da ne samo da predstavlja problem sa aspekta neadekvatnih objekata, nego značajno ugrožava kvalitet i života i zdravlja građana.

Kakav rezultat Četvorke očekujete na izborima?

Saračević: Vrlo sam optimistična kada su u pitanju rezultati stranaka okupljenih oko projekta “Četvorka”. Očekujem da će kandidati za načelnika u većini općina ostvariti pobjedu, da ćemo imati većinu u svim općinskim vijećima, uključujući i gradsko vijeće i gradonačelnika. Sigurna sam da će i najveći optimisti biti iznenađeni uspjehom. Rezultati koje je napravila vlada u kojoj je SDP učestvovao u Kantonu Sarajevo za samo godinu dana je pokazala kako vlast može biti karakterna i dosljedna. Na kraju, moguće je napraviti i paralelu rada vlada u kojoj su učestvovali SDP, NS, NiP i NBL i ove sadašnje predvođene sa SDA, DF i SBB.

raport.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu