SDP, NiP i NS: Obaveza Schmidta je da iskoristi bonske ovlasti

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka traže od visokog predstavnika Christiana Schmidta da hitno reaguje i van snage stavi neustavni Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u. Također, tražimo da Visoki predstavnik smijeni sa pozicije predsjednicu entiteta RS, Željku Cvijanović, zbog potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona.

Zakon o nepokretnoj imovinu u RS-u koji je usvojen u februaru i u službenom listu objavljen početkom aprila u suprotnosti je sa Ustavom Bosne i Hercegovine što je u više navrata potvrdio i sam Ustavni sud BiH.

Čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kada je u pitanju pravno nasilje i separatizam. Uprkos jasnom stavu Ustavnog suda BiH, Dodik je nastavio ići putem kojim želi promijeniti suštinu ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i samog Dejtonskog sporazuma. Iako se lažno predstavlja kao branilac Dejtonskog sporazuma, Dodik svojim postupcima krši sporazum koji je jasno propisao ulogu Ustavnog suda BiH, definirao državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, te odredio da su odluke i propisi državnih organa obavezujuće za niže administrativne jedinice.

Pozdravljamo jasnu osudu ovakvih poteza koja je došla od OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali ističemo da je nužno konkretnije djelovati.

Visoki predstavnik i OHR imaju obavezu zaštiti mirovni sporazum i sankcionisati sve one koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini. Iz toga proističe obaveza da se hitno reagira i korištenjem bonskih ovlaštenja, koja su potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te da se stavi van snage rušilački akt koji dolazi od vlasti u RS-u predvođenih Dodikom. Režim u RS-u je pokazao da ne postoji crvena linija koju neće preći kada je u pitanju napad na Dejtonski sporazum i državu. Na pravno nasilje koje za cilj ima potpunu eskalaciju prilika u BiH, međunarodna zajednica, u skladu sa preuzetim obavezama, mora odgovoriti odlučno i nedvosmisleno. Donošenje neustavnih zakona i kreiranje paralelnog ustavno-pravnog okvira predstavlja klasični državni udar o kojem se jasno moraju odrediti svi akteri.

Posebno ističemo važnost razumijevanja aktuelnih međunarodnih okolnosti izazvanih otvorenom ruskom agresijom na Ukrajinu, što daje dodatnu težinu postupcima vlasti u RS-u. Ovakvim postupcima oni dodatno pogoršavaju ukupne političke prilike i prijete široj destabilizaciji regije.

Očigledno je da je Dodik ruski pijun koji se u potpunosti stavio u službu zvaničnog Kremlja. Ruska zastava za Dodikovim reverom dok svjedočimo masovnim ruskim zločinima u Ukrajini, polutajni razgovori sa ruskim državnim vrhom i spremnost na potpunu eskalaciju prilika u BiH jasno pokazuju da Dodik nije ni za Dejtonski sporazum, ni za europski put naše zemlje, kao niti za održivi mir. Jasno uočavamo određenu vrstu koordinacije koja se ogleda u sumanutom prijedlogu HDZ-a BiH o upisivanju etničkog identiteta u lične dokumente, dolasku Zorana Milanovića i postrojavanju HVO-a u Mostaru i Dodikovog nastupa.

Naglašavamo da prodržavni blok, posebno stranke koje su u vlasti i koje imaju odgovornost zaštite institucija i države, moraju imati jasniji stav i poduzimati konkretne institucionalne mjere kako bi se odbranio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Mi ćemo kao “Trojka” nastaviti poduzimati sve u skladu sa našim političkim kapacitetima kako bi se suprotstavili rušiteljima države i osujetili njihov plan.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.