SDP, NIP i NS: Deblokada institucija i povratak odlučivanja u institucije sistema nema alternative

Povodom posljednjeg saopštenja Stranke demokratske akcije (SDA), kojim se probosanske stranke pozivaju na jedinstvo zbog posljednjih nasrtaja na suverenitet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka pozivaju SDA da potvrde iskrenost svojih namjera konkretnim djelima kojim će se ograditi i od vlastitih postupaka iz prošlosti koji su značajno doprinijeli obimu krize u kojoj se država nalazi.

Smatramo da u aktuelnom trenutku nije dovoljno niti preporučljivo djelovanje na suzbijanju krize i vraćanje procesa odlučivanja u institucije sistema svesti na okvire Federacije BiH. Uvjereni smo da ključ rješenja trenutnog stanja koje prijeti da državu i njene građane odvede u još dublji haos, nesreću, beznađe i siromaštvo, leži u saradnji sa političkim subjektima sa sjedištem u bosanskohercegovačkoj administrativnoj jedinici RS. To se odnosi na one stranke koji su pokazale dovoljnu razinu odgovornosti za budućnost svoje djece i usprotivile se srljanju SNSD-a i Milorada Dodika u avanturu sa pogubnim posljedicama po sve građane države, a naročito one iz entiteta RS. Isključivanje ovih subjekata iz razgovora o iznalaženju rješenja za trenutno stanje može samo produbiti i potvrditi podjele i ojačati pozicije Milorada Dodika i njegovih saveznika.

Što se tiče djelovanja stranaka koje nisu dio većine na državnoj razini, a koje zagovaraju zaštitu jedinstva i suvereniteta Bosne i Hercegovine, svi smo već pokazali jedinstvo i koordinaciju potpisivanjem seta zaključaka kojim su jasno precizirani principi djelovanja i politički prioriteti u aktuelnom trenutku. Od tih zaključaka mi nećemo odustati. Deblokada institucija i povratak odlučivanja u institucije sistema nema alternative.

SDA je svojim glasovima omogućila SNSD-u i HDZ-u BiH ukupnu većinu, odnosno kontrolu nad 8 od 15 članova Doma naroda BiH. Bez SDA-ove podrške, ni SNSD ni HDZ također ne bi imali ni kontrolu nad entitetskim glasanjem u tom domu, a upravo im kombinacija ova dva faktora daje apsolutnu moć da blokiraju sve što žele na državnom nivou, a i da usvoje u samom Domu naroda.

Ovaj odnos snaga je u velikoj mjeri doprinio da ove dvije stranke koriste poklonjenu moć za rušenje države i blokadu svih procesa.

Zato želimo jasno naglasiti kako je neospornom napadu na ustavni poredak, Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine od strane  SDA-ovih partnera i trenutnom stanju u zemlji svojim postupcima u značajnoj mjeri doprinijela upravo SDA. Zato djeluje pomalo naivno od SDA pozivati druge političke partije da podijelimo odgovornost za njihove greške. Da li to znači da ih trebamo amnestirati od pogrešne politike, evidentnog kriminala i korupcije koje se odvija pod njihovim okriljem? Mi ćemo kao opozicija stajati iza principa izgradnje države Bosne i Hercegovine i jačanja njenih institucija i na tako nešto nas ne treba niko pozivati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.