Sastanak Nikšić-Lind

SDP nikad neće pristati na dodatne etničke podjele i pogorošanje postojećih rješenja Izbornog zakona

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je putem videolinka održao sastanak sa Anette Lind, zastupnicom danskog Parlamenta i članicom Socijaldemokratske partije Danske.

Tema razgovora je bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na nedavnu blokadu državnih institucija i pregovore sa međunarodnim zvaničnicima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Nikšić je zastupnicu Lind upoznao sa jasnim stavovima SDP-a u vezi neuspjelih izmjena Izbornog zakona, te naglasio da SDP nikada neće pristati na dodatne etničke podjele i bilo koju vrstu pogorošanja postojećih rješenja Izbornog zakona, na kojima su neke stranke insistirale u ovim pregovorima.

Stav SDP-a je da su nam bitnije suštinske izmjene Izbornog zakona kojima će se onemogućiti krađa na izborima, te smo spremni u svakom trenutku podržati takve izmjene u Parlamentu BiH.

Na sastanku su zajednički osuđeni i stavovi o separatizmu zvaničnika iz Republike Srpske, koji su često dolazili iz manjeg bh. entiteta, te je jasno naznačena podrška Danske cjelovitosti i suverenitetu BiH.

Nakon ovog sastanka bit će dodatno intenzivirana saradnja između SDP BiH i SDP-a Danske, te je već za narednu sedmicu dogovoren novi sastanak.