SDP nije sastavio nijednu kantonalnu vlast sa SDA i HDZ-om

Medijski natpisi o uvođenju HDZ-a u Vladu Tuzlanskog kantona nevješt je spin SDA-DF-SD mašinerije, smatra Nikšić.

“Očito postoji potreba da se objasni osnovna politička abeceda. Naime, prema uobičajenoj praksi formiraju se skupštinske većine koje onda imenuju ministre u vladu. HDZ ne samo da nije dio većine u TK, nego nije ni dio skupštine. Drugim riječima, davanje ministarstva stranci koja ne može obezbijediti ruku pri glasanju je besmislen potez i očita laž, koja se pokušava podmetnuti jer je navedeni ministar nekad bio dio HDZ-a”, kaže on.

Također, čovjek koji je napustio HDZ, a postoji i javna ispisnica nije predložen od strane SDP-a, dodaje.

“Sumirano, niti je čovjek dio HDZ-a, niti je HDZ dio većine, niti je SDP predložio ministra. Mislim da sam jasan, kao što je i jasno iz čije kuhinje je došla ova laž”, kazao je.

To naravno ne smeta da se na osnovu laži prema kojoj je HDZ dio vlasti u TK iskonstruiše cijela paleta novih laži, nastavlja lider SDP-a, maštovitih ideja, kombinacija i preslagivanja kako kažu, “niza kantonalnih vlada”.

“Odgovorit ću dobro poznatom istinom. SDP nije sastavio nijednu kantonalnu vlast sa SDA i HDZ-om, niti je dio koalicije na federalnom i državnom nivou sa tim strankama. Upravo su te stranke zarobile Vladu FBiH, koja bi u narednom periodu mogla raditi u sudskim klupama zbog optužnice o krađi pri kupovini respiratora. SDP nije u tome, a vjerujem da i ptice na grani znaju da smo donijeli odluku na Glavnom odboru da takve koalicije neće ni biti”, kaže on.

U strahu su velike oči, misli Nikšić, a SDA strahuje da ne izgube voljenog partnera Čovića, zbog čega uvijek unaprijed optužuje SDP za nepostojeće koalicije.

“Ideja je jasna, samo je njima dopušteno da budu zajedno sa HDZ-om, sve drugo je izdaja. S druge strane ni HDZ ne bježi od tih spinova. Oni na taj način poskupljuju svoju pregovaračku poziciju prema SDA jer znaju da će SDA izdati sve principe kako bi ostali u vlasti”, navodi on.

Nikšić kaže kako je SDP jasno rekao, nakon što je SDA svojim glasom u Skupštini ZDK isporučila sudbinu federalne Vlade u ruke HDZ-a, da će ta vlada ostati u tehničkom mandatu do sljedećih izbora.

“Nije bilo nikakvih razgovora oko saradnje na federalnom nivou, da bih sada ja to komentarisao i odbijao nešto što nam niko nije ni nudio. To samo potkrepljuje tvrdnju kako SDA optužbama na račun SDP priprema teren da HDZ- u napravi neki veliki ustupak. Saznat ćemo uskoro je li u pitanju popuštanje za poziciju gradonačelnika Mostara ili izborni zakon, a možda i jedno i drugo. Živi bili pa vidjeli”, zaključio je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu