Sjednica predsjedništva KO SDP BiH HNK

SDP neće sudjelovati u uništavanju intelektualnog potencijala BiH koje provode SDA I HDZ

SDP HNK posebno osuđuje davanje suglasnosti od strane ministara iz SDA i HDZ na osnivanje tzv. „Akademije znanosti i umjetnosti u Mostaru“

Slika

Predsjedništvo SDP HNK je na proširenoj sjednici razmatralo aktualnu političku situaciju u HNK i trenutna događanja , odluke i odnose unutar Vlade HNK. 

SDP HNK posebno osuđuje jučerašnje davanje suglasnosti od strane ministara iz SDA i HDZ na osnivanje tzv. „Akademije znanosti i umjetnosti u Mostaru“. Pošto je ovakva odluka na prijedlog ministra Hadžiomerovića donešena uz preglasavanje ministara iz SDP-a na Vladi HNK, klub zastupnika SDP-a u Skupštini će se oštro suprotstaviti ovakvom sramotnom obezvređivanju univerzalnih vrijednosti obrazovanja i nauke. 

Također, ovim putem pozivamo sve mostarske intelektualce, profesore, studentska udruženja sa obje javne visokoškolske ustanove da se suprotstave sramotnim namjerama SDA, HDZ-a i HDZ-a 1990 koje u budućnosti mogu imati dalekosežne i ružne posljedice u smjeru degradiranja nauke. SDP nije spreman zbog političkih i interesnih dogovora između HDZ-a i SDA sudjelovati u sistemskom uništavanju nauke i obrazovanja, te u daljnoj razgradnji i uništavanju intelektualnog potencijala Bosne i Hercegovine. 

Predsjedništvo SDP HNK također očekuje od svih ministara u Vladi HNK, od premijera Denisa Lasića i svih partnera u vlasti , da u cilju stabilizacije cjelokupnih odnosa u HNK odgovorno i ozbiljno pristupe rješavanju pitanja izbora komesara policije u HNK. SDP neće odstupiti od svog principijelnog stava da se mora voditi računa o nacionalnoj strukturi rukovodećih službenika u sigurnosnom sistemu, jer nam to nalažu i Ustav i zakoni. 

Podsjećamo da SDP nikakav problem nije isticao oko stava HDZ-a da oni kandiduju i imenuju novog ministra unutrašnjih poslova u HNK. U skladu s tim, isti princip očekujemo sada od strane drugih partnera u vlasti. 

Također, Predsjedništvo SDP-a HNK daje punu podršku u realizaciji programskih opredjeljenja SDP-a našim ministrima u Vladi HNK i Klubu zastupnika SDP-a u Skupštini HNK. U tom segmentu posebno ćemo inzistirati na provođenju predloženih Zaključaka od strane SDP na prethodnom zasjedanju Skupštine HNK a koji se tiču pitanja javnog objavljivanja svih ugovora o privatizaciji, izrade programa dodatnih ušteda u okviru Vlade HNK, te na dostavljanju informacija postavljenih pred Tužilaštvo HNK. 

Pozivamo ostale političke partnere u Vladi HNK i u okviru Skupštine HNK da na odgovoran način pristupe razmatranju osjetljivih pitanja, da po potrebi korigiraju stavove na način da se dođe do prihvatljivih rješenja u interesu svih građana HNK, bez nepotrebne politizacije i radikalizacije političkih odnosa u HNK.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.