Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

SDP ne može podržati dvije izborne jedinice u Federaciji BiH

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić nakon sastanka predsjednika stranaka opozicije iz FBiH u rezidenciji američkog ambasadora sa izaslanikom SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom (Matthew) i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst (Eichhorst) kao i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom, kazao je da su danas čuli u kojem pravcu se ide.

„Nije na stolu nikakvo rješenje, ni o čemu se konkretno nije pričalo, osim o tome da se izjasnimo jesmo li spremni biti dio priče dio razgovora koji bi riješili ova tri otvorena pitanja. Pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, domova naroda i tehničkih izmjena Izbornog zakona. Mi smo se oko toga izjašnjavali. Ono što bih izvukao kao zaključak je da smo vrlo precizno dobili informaciju da se ne razmatra opcija indirektnog izbora članova Predsjedništva, da je na stolu direktan izbor i neke konkretne pokazatelje ukidanja etničkog prefiksa u kandidaturi za članove Predsjedništva kao i kod izbora delegata u državni dom naroda. O federalnom domu naroda i Vijeću naroda RS nije bilo govora niti je bilo govora o drugim deblokadama”, kazao je Nikšić.

Kako je kazao nakon sastanka novinarima opozicija je iznijela svoje stavove.

“Naravno da smo kao odgovorni političari spremni učestvovati u pregovorima i razgovorima da dođemo do određenog rješenja i mi među nama imamo različite poglede na određene stvari. Nije utvrđen metod, postoje varijacije Fileovog modela, a o tome će se tek razgovarati kad eksperti pripreme materijale. Tu su članovi Venecijanske komisije i ako bude potrebno da se uključe i naši eksperti”, kazao je.

Na pitanje ide li se na to da se stvore dvije izborne jedinice u FBiH Nikšić je kazao kako je na sastanku rekao da SDP ne može podržati tu varijantu dvije izborne jedinice.
“Tad je rečeno da to i nije varijanta već da će eksperti naći neko rješenje i više varijacija rješenja oko kojih bi onda razgovarali“, kazao je Nikšić.

Postoje stranke koje su vlast u ovoj zemlji i iluzorno je da traže od opozicije da riješe njihove dileme. Svako će se od nas opredjeljivati o onome što bude na stolu, zaključio je Nikšić.

nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.