SDP Mostar: Izmjene naziva šest ulica gledamo kao početak procesa koji će uz razne rasprave trajati godinama

Odmah moramo raskrinkati jednu neistinu i laž koja se pojavila u eteru, a to je da je vladajuća koalicija HDZ-SNSD-SDA zbog pritiska međunarodne zajednice izmijenila šest naziva ulica.
To nije istina. Jedina istina je da je to učinjeno pod pritiskom SDP-a zahvaljujući našem dobro odabranom momentu da uputimo zahtjev za uvrštenje u Dnevni red odluka izmjena naziva ulica koje smo mi predložili.
Da je to jedina istina najbolji dokaz je jučerašnja izjava gradonačelnika Marija Kordića na Gradskom vijeću da je unatoč pismu koje je primio od međunarodnih predstavnika imao plan da ovu temu ostavi nakon izbora.
No, prijedlog SDP-a pravovremeno upućen u proceduru vladajuću koaliciju stavio je pred zid jer nisu znali na koji način bi opravdali neprovođenje takvih odluka nakon jasnog pisma međunarodnih predstavnika. Ujedno nisu htjeli ni SDP-u ni opoziciji prepustiti luksuz ‘biranja novih imena’
Zbog toga su hitno na licu mjesta formirali svoju famoznu komisiju sastavljenu samo od predstavnika vlasti s jedinim ciljem da donesu bilo kakav prijedlog, jer više nisu imali vremena za daljne odgađanje i čekanje. Bili su svjesni da će se, u suprotnom, morati izjasniti o prijedlogu Kluba vijećnika SDP-a.
Trebamo reći da je cilj SDP-a bio konačno pokrenuti stvari s mrtve točke, a već pri formiranju komisije od strane samo vladajućih stranaka bilo je potpuno jasno da će HDZ, SDA i SNSD zahvaljujući dvotrećinskoj većini koju imaju usvojiti onakve odluke kakve oni žele.
Zbog toga su nazivi novih ulica samo njihova odgovornost. Tu odgovornost su još jednom preuzeli samo na sebe odbijajući jučer dva zajednička prijedloga opozicije i tako se odlučili da će ubuduće sve slične odluke donositi preglasavanjem ne želeći tražiti konsenzus i jedinstvo u Gradskom vijeću.
Odgovornost ili zasluga SDP-a je u tome što smo ovo pitanje uspjeli pokrenuti s mrtve točke i na kraju prisiliti čak i HDZ i HRS da glasaju za skidanje naziva šest ulica nazvanih po ustaškim zlikovcima.
Što se samih naziva ulica tiče sve možemo sabrati u dva pitanja i dva odgovora.
Da li je dobro što su iz Mostara nestala imena šest ustaša? Jeste!
Da li su sva nova imena koja je vlast odabrala adekvatna? Nisu!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.