Saša Magazinović

SDP još uvijek nema stav o prijedlogu Izbornog zakona SDA

Novu priliku za pronalazak kompromisa bi parlamentarci trebali imati već danas, kada bi se na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebala naći čak dva prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Jedan je prijedlog HDZ-a, upakovan i u parlamentarnu proceduru upućen kao prijedlog Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda, a drugi je prijedlog SDA. Prvi je već dobio podršku Doma naroda i to preglasavanjem Kluba bošnjačkog naroda, a drugi će se danas prvi put naći pred parlamentarcima.

Za SDA je prijedlog HDZ-a neprihvatljiv, a isti je stav HDZ-a prema SDA-ovom prijedlogu. Upitno je kako će se ostale stranke izjasniti o ponuđenim prijedlozima. Sudeći prema dosadašnjim reakcijama, HDZ-ov prijedlog je prihvatljiv jedino za SNSD, što je nedovoljno i sugerira vrlo izvjestan epilog izjašnjavanja Zastupničkog doma o ovom prijedlogu. Kada je u pitanju prijedlog SDA, situacija je nešto neizvjesnija pa smo stav zatražili od ostalih klubova zastupnika u Zastupničkom domu.

– Na sjednici Kluba SDP-a će biti donesena odluka o tome. Ja u ovom trenutku nemam precizan stranački stav koji mogu prenijeti. Prijedlog SDA ima dodirnih tačaka sa prijedlogom SDP-a i Demokratske fronte koji je upućen u parlamentarnu proceduru na federalnom nivou, ali isto tako ima i nekih razmimoilaženja. Naši ljudi u pravnom sektoru još razvijaju taj zakon i do sjednice će biti napravljena neka uporedna analiza u odnosu na naše stavove. Mi ćemo vjerovatno na osnovu toga zauzeti stav – kazao je za Saša Magazinović.

Izvor: Faktor.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.