Sjednica Predsjedništva SDP BiH

SDP još jednom potvrdio svoju privrženost odbrani prava radnika

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine izvršena je analiza priprema partije za predstojeće lokalne izbore.

Usvojen je dokument „Ciljevi na lokalnim izborima 2020. godine“ kojim su definisani očekivani izborni učinci u lokalnim sredinama. Lokalni izbori su još jedna potvrda da je SDP BiH jedina istinska partija cijele Bosne i Hercegovine.

SDP BiH ima najviše prijavljenih izbornih listi na teritoriju cijele države, a struktura listi je potvrda multietničke politike SDP-a BiH kao jedinog stvarnog baštinika ljevičarske ideje multietničnosti i ravnopravnosti. Svojim listama SDP potvrđuje trajnu i stvarnu opredijeljenost i borbu za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju svih građana na svakom pedlju naše domovine.

Predsjedništvo SDP BiH jednoglasnom odlukom prisutnih članica i članova prihvatilo je prijedlog kadrovske komisije za kandidata za poziciju potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. On će biti predstavljen javnosti u narednom periodu.

Predsjedništvo je pohvalilo rad zastupnika iz reda SDP-a u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji su pokrenuli inicijativu i uspjeli u redovnu proceduru vratiti predložene izmjene i dopune Zakona o radu koji je Vlada FBiH pokušala nametnuti u hitnoj proceduri. Još jednom naglašavamo kako je za izglasavanje ovog Zakona bitan socijalni dijalog, koji će, pored ostalog i zahvaljujući djelovanju zastupnika i delegata iz SDP-a, biti omogućen. SDP i dalje stoji na stanovištu kako usvajanje ovih izmjena treba biti predloženo u paketu sa prijedlogom Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o doprinosima FBiH.

Na sjednici su podržane aktivnosti Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH na kreiranju “Korona 2” zakona, kojim je SDP još jednom potvrdio svoju privrženost odbrani prava radnika. Zaključeno je kako je SDP BiH učinio sve da predloži mjere koje bi trebalo da poprave stanje u privredi uzrokovano koronavirusom, ali koje bi imale socijalni karakter za građane Bosne i Hercegovine.

Nažalost, parlamentarna većina koristi sve proceduralne mogućnosti kako bi usporila ili onemogućila donošenje zakona, koji imaju za cilj stvaranje boljih pretpostavki za zaštitu i podršku radnicima i svim građanima pogođenim pandemijom, koje su klubovi SDP-a uputili u parlamentarnu proceduru.

Predsjedništvo SDP BiH izražava iskreno saučešće porodici tragično preminulog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida rata Salki Bukvareviću, kao i svim porodicama koje su u ovim teškim vremenima pandemije izgubili svoje najbliže.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu