SDP je uz radnike Ginex-a – Tražit ćemo vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

Kada je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Klub zastupnika SDP-a postavio pitanje premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću i resornom ministru Nerminu Džindiću u vezi njihovih nečasnih namjera u vezi preduzeća GINEX iz Goražda, malo ko je tada vjerovao u razmjere dobro osmišljenog plana pokušaja razvaljivanja i uništavanja ovog uspješnog preduzeća.

Već tada smo najavili mogući scenarij koji se jučer u potpunosti pokušao realizovati održanom sjednicom nadzornog odbora preduzeća koji je dobio direktni nalog od Novalića i Džindića da smijeni upravu, a odmah nakon toga i održane viber sjednice Vlade FBiH koja je trebala ekspresno da potvrdi odluku nadzornog odbora čime bi i zvanično počela agonija ovog preduzeća.

Nakon desetine uništenih preduzeća u većunskom vlasništvu FBiH od strane aktualne Vlade FBiH na čelu sa Novalićem, uspješno i visokoprofitabilno preduzeće Ginex koje zapošljava preko 700 radnika je trebalo da doživi istu sudbinu samo zato jer se to prohtjelo premijeru i resornom ministru koji su očigledno namirisali akumuliranu dobit preduzeća kao i visoku profitabilnost djelatnosti istog.

Također, radnici opravdano sumnjaju da je povod za neuspjeli pokušaj smjene uprave ovog preduzeća iskorištavanje trenutne tržišne pozicije kako bi se proizvodnja najtraženijih proizvoda na svijetu, inicijalne kapisle za municiju za malo oružje, preusmjerila na druge kupce koji bi preprodavali tu robu i stjecali ekstra profit.

Činjenica je da je Gineks u 2021. zabilježio najbolje rezultate povećavajući obim za 53,1 posto u odnosu na 2020. godinu. Radi se o proizvođaču inicijanih kapisli municije za malo oružje u svijetu koje je ključni strateški partner najvećim proizvođačima municije u više od 40 zemalja svijeta, Evropskoj Uniji, a pogotovo SAD-u.

SDP BiH daje punu podršku radnicima Ginexa u Goraždu i njihovim opravdanim zahtjevima te će putem Kluba zastupnika u Parlamentu FBiH tražiti vanrednu sjednicu na kojoj ćemo insistirati da se do kraja ogoli prljavi plan premijera i ministra te utvrdi odgovornost i sankcije.

Predstavnici SDP-a su svojim prisustvom na jučerašnjim mirnim protestima stali iza radnika Ginex-a, njihovih porodica, ali i brojnih građana koji su iskazali nezadovoljstvo postupcima Vlade FBiH i premijera Novalića.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.