Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za Federalni radio

SDP je u žiži interesa zbog toga što smo ostali dosljedni u stavu da ne želimo koalirati sa nacionalnim strankama

Gostujući sinoć u Otvorenom studiju na FR predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentirao je među ostalim i stanje u SDP-u te kazao kako će izbori za novog predsjednika biti zanimljivi.

“Nije SDP ni u kakvim posebnim problemima. Puno veće probleme imaju neke druge stranke. SDP jeste u žiži interesovanja zbog toga što smo ostali doljedni, principijelni u stavu da ne želimo koalirati sa nacionalnim strankama”,  kazao je Nikšić.

„Najvažnije je da smo mi u SDP-u davno uspostavili te standarde, svi se problemi rješavaju na organima stranke, svi mogu da iznesu svoje mišljenje i stavove bez straha od sankcija. Ono što je činjenica i na što treba ukazati svakome od nas i od mene pa nadalje jeste da to što imaš mišljenje ne znači da je to automatski mišljenje SDP-a. Stav SDP-a se definira na organima Partije i obvazujuće je od predsjednika pa do samog člana.“

Smatramo da su građani pogriješili izborom nove vlasti, ali šta se može, to je tako, nama je to poštovati.

„Odbili smo ponude za ulazak u vlast, ali nismo željeli- kazao je Nikšić. Nema mjesta euforiji, nije bio spektakularnih rezultata, ali su i sto tako ostvareni i brojni izborni ciljevi. Druga smo politička Partija u FBiH. Treća politička stranka u BiH. I onda izađu iz DF-a i kažu razočarani su rezultatima izbora.“

Mi smo davno pomjerili granice i standarde u SDP-u i to će u budućnosti biti teško urušiti, slobodu mišljenja i stavova. I poslije mene to će biti teško.

“Neće biti potopa, SDP je jači i od mene i od bilo kojeg pojedinca to se pokazalo. Ono što želim da naglasim je da po našem Statutu ja se više ne mogu kandidirati za predsjednika SDP-a i da mogu ne bih vjerujte. Dakle, 2023. su izbori u SDP-u pa ćemo vidjeti”, kazao je Nikšić koji je prokomentirao i nedavne spekulacije da bi jedan od kandidata za novog predsjednika mogao biti i Damir Hadžić.

„Damir Hadžić nikad nije otišao iz SDP-a. Povratke ne određuje ni Nermin Nikšić ni Damir Hadžić, ali kao i svaki drugi član SDP-a ima apsolutno sva prava da se kandidira za što god želi. U SDP-u predsjednika biraju članovi po principu jedan čovjek jedan glas. I svi koji ispune statutarne uslove mogu se kandidirati. Damira znam kao saradnika i siguran sam da bi kvalitetno radio posao predsjednika Partije, barem onako kako ga ja znam. Isto tako, ako ćemo komentirati spekulacije znam da nije Damir jedini, ako jeste, pretendent. Ono što mogu reći da sam ja na njegovom mjestu i radim onaj posao koji on radi trenutno nikad ga ne bih napustio i sebi natovario ovoliko problema koliko ima predsjednik SDP-a. Bit će to zanimljiva utrka za novog predsjednika SDP-a BiH“, zaključio je Nikšić.

O opstrukcijama u radu državnih i federalnih institucija

Nikšić je kazao i kako postoje opstrukcije u radu državnih institucija zbog raznoraznih političkih interesa.

„Vijeće ministara ništa ne radi. To je lijepo rekao Nikola Lovrinović na sjednici Parlamenta BiH da su aktivnosti opozicije u institucijama odgovornost vladajućih struktura koja se ne može ni oko čega dogovoriti i ne samo da se ne mogu dogovoriti nego zavisno od populističkog pristupa podržavaju inicijative opozicije. I to je tačno. Oni koji opstruiraju rad Vijeća ministara su podijeljeni u tri nacionalna bloka i nemaju nikakvog programa i Vijeće ministara su napravili bez ikakvog programa i da se nemaju na što žaliti.“

Slična situacija je i na federalnom nivou- kazao je Nikšić.

„Možemo se našaliti i reći da iammo tu legalnu opstrukciju na federalnom nivou, jer su premijer i dopremijeka zauzeti sudskim procesom zbog zloupotrebe položaja pa ne stižu da rade svoj posao. Smatram da su se trebali povući, ali iluzorno je to očekivati“- poručio je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu