SDP je spreman za pregovore oko formiranja vlasti u Livanjskom kantonu

U prostorijama GO SDP Livno održan je sastanak Kantonalnog odbora SDP BiH k-10.  Na dnevnom redu bila je rasprava o aktualnoj političkoj situaciji u K-10, koji je jedini ostao bez novoformirane vlasti sukladno rezultatima Općih izbora 2022. godine.

U konstruktivnoj diskusiji članovi Kantonalnog odbora istakli su neophodnost formiranja vlasti shodno rezultatima prošlih izbora, kako bi se što prije krenulo u neophodne reforme. Jeftine političke igre koje ovaj put predvode stranke koje sebe doživljavaju pobjednicima izbora, a koje imaju 1/3 ukupnog broja mandata u Skupštini K-10, nastavljaju kontinuitet u osiguranju potrebite većine, kupovanjem pojedinačnih glasova zastupnika, po njihovoj mjeri, iz drugih stranaka.

Cilj takve politike jeste doći do magične cifre od “17 ruku” potrebnih za formiranje i potvrdu nove županijske Vlade. Nakon toga, slijedi ustaljeni obrazac ponašanja apsolutnih gospodara prirodnih resursa, javnih poduzeća i fondova, tijela uprave, zdravlja građana i svega što jednu teritoriju čini zajednicom zadovoljnih i sretnih građana.

Petnaest mjeseci bez formirane nove Vlade je očito da ta igra ne ide po planu. Posljedica dugogodišnjeg modela provedbe i implementacije izbornih rezultata je sve manje povjerenje građana u novoizabranu vlast i sve veće iseljavanje mladih, sposobnih ljudi, koji ne mogu ili neće kupovati radna mjesta, na koja dolaze potpuno nekompetentni, ali zato podobni kadrovi koji svoju stručnost dokazuju šupljom bahatošću i kupljenim diplomama.

Iz tih razloga KO SDP BiH K-10 poziva na odgovornost i fer suradnju sa svim novoizabranim političkim opcijama na području HBŽ, kako bi se što prije formirala nova skupštinska većina, potvrdila kvalitetna i kompetentna Vlada HBŽ i krenulo u prijeko potrebne reforme i nove projekte. Produkt novog modela koji zagovara SDP K-10 će zasigurno polučiti rezultat u pogledu konstruktivnog i partnerskog odnosa sa višim razinama vlasti u BiH, te privlačenja europskih fondova i buđenju kapitala i investicija, kako stranih tako i domaćih ljudi, bez obzira stekla Bosna i Hercegovina kandidatski status za članstvo u EU ili ne.

KO SDP BiH K-10 ponovo izražava svoju spremnost na pregovore u svom punom kapacitetu sa tri zastupnika, gospođa Hana Milak, te gospoda Josip Tomić i Avdija Đugum, uz jasno definirane kriterije formiranja nove većine koji neće biti u suprotnosti sa programskim načelima SDP BiH. Kako smo napomenuli, dosadašnja praksa poziva nas na opreznost kada ćemo i s kim formirati većinu. Ukoliko ne bude moguće postizanje političkog dogovora na tim načelima KO SDP BiH K-10 spreman je ići u oporbu, također u punom kapacitetu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.