Damir Mašić za portal Bosnainfo

SDP je spreman na pregovore oko izmjena Izbornog zakona, ali ne na bazi daljih podjela Bosne i Hercegovine

Jako je teško doći do dogovora s onima koji ne žele dogovor, s onima koji žele probleme i dalje zaoštravati sveukupnu političku situaciju u zemlji, koja je dodatno pogođena ovom ekonomskom krizom, enormnom inflacijom i poskupljenjima svih mogućih stvari. Što se tiče dogovora, dogovor bi trebao da bude zapravo ne ultimativno ispunjavanje želja bilo kojeg političkog subjekta, nego zaista nešto što će biti od koristi građana u Federaciji, u državi Bosni i Hercegovini”, mišljenja je Mašić.

Prošlo je šest dana od sastanka lidera i predstavnika političkih stranaka sa visokim predstavnikom u BiH, ima li inicijative da se dogovori novi sastanak i nastavak pregovora, Mašić ističe kako za sada nema.

“Mi do sada nismo imali ni minimalne pokušaje dogovora, nego isključivo i samo ultimativne zahtjeve jednog političkog subjekta, dakle HDZ-a, jednog predsjednika Dragana Čovića i zaista u tim okolnostima nažalost nije moglo da dođe do nekog većeg iskoraka, dodatni problem je taj što je nažalost dio međunarodne zajednice podlegao pritiscima, prije svega Republike Hrvatske koja od kako je postala članica Europske unije 2015. godine vrši strašni diplomatski pritisak unutar Evropske unije, da ne kažem ucjenjuje i neke druge stvari ispunjavanja pa i svoje političke ciljeve na teritoriji Bosne i Hercegovine i problem je što je ovo dodatno usložilo sveukupnu situaciju”, naglašava Mašić za Bosnainfo.

Ističe kako SDP želi razgovore.

“Ja mogu reći poziciju SDP-a, mi smo spremni za razgovore, ali razgovore ne na bazi ultimatuma, ne na bazi daljih podjela Bosne i Hercegovine, posebno etnonacionalnog koncepta, ono za šta smo mi zainteresirani je kako će funkcionalnost biti povećana, sigurnost građana i naravno iskorak u 21. vijek, a ne u srednji vijek kroz rješenja koja nam HDZ pokušava da nametne”, podcrtava Mašić i poručuje:

“Vrlo je teško dati kratak odgovor i prognozu u kojem pravcu će sve ovo zajedno ići, ali ono na šta mi sigurno nećemo pristati i sigurno nećemo biti dio toga je dalja degradacija države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana i naroda koji u njoj žive i podstrekivanje i produbljavanje etnonacionanih podjela koje nažalost i kroz Dejtonski mirovni sporazum nažalost još uvijek postoje u Bosni i Hercegovini, mi želimo ići naprijed, ne vraćati se nazad i zato kažem što se nas tiče sva rješenja koja budu išla u tom pravcu su dobro došla, a oni koji sanjaju ne dosanjane snove o etnonacionalnim državicama ili ne znam ni ja čemu, odvajanju dijela Bosne i Hercegovine i pripajanju drugim državama, što se nas tiče i dalje će moći samo sanjati takve stvari.

Ja ne vidim nikoga normalnog ko bi učestvovao u tim i takvim rabotama kad su u pitanju svi oni politički subjekti kojima je stalo do ove zemlje”, kategoričan je Mašić.

Smatra kako do izbora ne treba forsirati ništa.

“Ne znam da li je moguć sastanak u narednim danima, još uvijek ne postoji zvanični poziv bilo koje vrste, mi sigurno ćemo biti dio rješenja, ali ne dio rješenja koji dogovaraju pojedinačno bilo kojem političkom subjektu ovdje prije svega mislim na HDZ koji je do sada nažalost zbog svojih rigidnih nacionlističkih stavova i predlaganja rješenja zapravo i nas dveo u ovu situaciju”, ističe Mašić za Bosnainfo.

Izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Christian Schmidt pružaju mogućnost Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da mnogo komotnije, nego što je to do sada bio slučaj, sankcioniše političare i stranke za koje procijene da krše zakon i izborna pravila.

“Naše je mišljenja da nakon ovih tehničkih izmjena izbornog zakona koje trebaju da poboljšaju integritet izbornog procesa, zaštitu od krađe i svih ovih ostalih rješenja do ovih izbora ne treba forsirati niti očekivati previše imajući u vidu da je do samih izbora dva mjeseca, evo danas je tačno 60 dana do općih izbora u BiH.

U jednoj takvoj uzavreloj političkoj atmosferi teško je biti optimista i očekivati neka grandiozna rješenja, a još gore bi bilo da visoki predstavnik nameće rješenja koja duboko zadiru u politički sistem Bosne i Hercegovine protiv čega ćemo mi definitivno biti”, kazao je Mašić.

Na pitanje vjeruje li da BiH može bolje od politike Izetbegovića, Čovića i Dodika, Mašić odgovara:

“Pa ja vjerujem da BiH može bolje, mi u SDP-u smo uvjereni, evo nakon što se ni Dodik, ni Čović nisu kandidovali za Predsjedništvo BiH, vjerujem da će Izetbegović biti poražen od našeg zajedničkog kandidata ujedinjene opozicije Denisa Bećirovića. Vjerujem da oni polako odlaze sa scene, a vjerujte da bi još brže otišli da pravosuđe u BiH radi svoj posao, nijedan od njih trojice za početak nije u stanju da objasni porijeklo svoje imovine i onda tu sva priča počinje i završava”, kazao je za Bosnainfo Damir Mašić, šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Parlamentu Federacije BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.