SDP je napravio svoje rješenje izmjena Izbornog zakona, legitimno predstavljanje ne dolazi u obzir

Premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon radnog vikenda za ovu stranku u jutarnjem programu državne televizije komentarisao političke aktuelnosti. Govorio je o kongresu SDP-a, federalnoj vladi te državnoj koaliciji.

S obzirom na to da je na dvije izrazito odgovorne funkcije, mnogi su postavili pitanje da li će moći sve da postigne. On smatra da mu neće biti lako, ali kako ne bi bilo fer da je to odbio.

“Naravno da čovjek uvijek razmišlja da li mu je ovo trebalo. Da smo o tome razgovarali par mjeseci prije izbora, rekao bih da nemam namjeru da se upuštam u tu avanturu. Odmah nakon izbora i pokušaja dogovaranja oko konstruisanja vlasti, kolege su insistirale da to preuzmem. SDP je najjača politička partija u toj grupaciji, bilo bi neozbiljno da sam se pokušao izvući. Da li je pametno meni da se u ovim godinama bakćem tim stvarima ili je za mene bolje na neku drugu poziciju”, rekao je Nikšić.

Komentarisao je rad federalne vlade koju sada vodi i koordinira. Istaknuo je da je zadovoljan onime što rade unutar institucije.

“Trebat će vremena da se naviknemo i da shvatimo da smo na istom zadatku. Moram reći da sam zadovoljan kako se postavljaju ministri u Vladi FBiH. Sve odluke smo donijeli jednoglasno. Zadovoljan sam kako se oni unutar vlade ponašaju, ali da sam ja birao bilo bi malo drugačije kadrovski”, kazao je.

Komentarisao je pojedine kadrove i pojedinačno pa je tako otkrio da je razgovarao sa ministricom Sanjom Vlaisavljević nakon što je u javnost istupila sa izjavom da ratne zločince treba rehabilitovati.

“Naravno da smo razgovarali o tome i na sjednici vlade i ovako. Ne možete vi utjecati na nekoga da ima svoje mišljenje, ali možete utjecati da ne prave probleme vladi svojim izjavama. Ja sam uvjeren da je ona shvatila da bi puno bolje bilo da se bavila onim zbog čega je ministrica i zbog čega je i pozvana u emisiju. Ja je ne opravdavam, ali smatram da je trebala pobjeći od tog odgovora”, riječi su Nikšića.

Govoreći o tome da je i Ramo Isak, prema kritikama javnosti, loš kadar, on kaže da SDP mora praviti kompromise sa partnerima kako bi vlast bila formirana, a da bi Isaku trebali suditi prema kvaliteti rada.

“Ja sam uvjeren da su oni (SDA/DF) mogli formirati vlast, ne bi imali nikakav problem da gospodin Isak bude ministar. Ja bih volio da sam bio u mogućnosti da sam sastavljam, ali kad imate koaliciju morate praviti kompromise jer svako ima svoje kadrove i vaši partneri također moraju da dobiju nešto. Smatram da svakog ministra treba da cijenimo u zavisnosti od toga kako radi. Ja tražim da počnemo cijeniti ovu i prošle i buduće vlade na osnovu onoga što su uradili”, naveo je Nikšić.

Sin ministra Isaka Arnel Isak je predložen da bude u rukovodstvu Predstavničkog doma FBiH umjesto SBiH-ove zastupnice, što je također naišlo na kritiku. Nikšić smatra da sa tim ne treba žuriti.

“To je samo prijedlog dijela kluba koji je predložio promjenu rukovodstva doma jer tu sjedi osoba koja nije dio parlamentarne većine. Ja sam predložio da sačekamo s tim. A ako to budemo radili, trebamo sjesti s parlamentarnom većinom i vidjeti ko će to najbolje raditi”, rekao je.

SDP optužuju da su partnerima dali mnogo, no on ističe da bez njih ne bi bilo vlasti. Na pitanje da li je zbog jedne presudne ruke dao rudnik u Banovićima, odgovara: “Šta smo trebali? Srušiti federalnu vladu? Kad to kažem, onda bude “Ne, ne”. Pa šta je prijedlog?”.

“Bez obzira što je SDP u grupaciji najjači, on ne može sam biti dio vlasti i zato moramo uvažavati naše koalicione partnere. Da nismo pravili određene kompromise, onda ne bi imali federalnu vladu”, pojasnio je.

Na kritike opozicije da partnerima HDZ-u, a pogotovo SNSD-u popuštaju u mnogim situacijama te da žmire na njihovo nekorektno ponašanje, Nikšić kaže da oni imaju odgovor na secesionističke i nacionalističke izjave koji bi mogao izazvati reakciju s druge strane, ali ne misli da bi se time išta postiglo.

“Svako radikaliziranje će učiniti da se povratnici osjećaju ugroženo. Šta će riješiti naš populizam, hoće li se Dodik zbog toga što smo radikalni i vrijeđamo ga, promijeniti u jednom trenutku? Neće. Ja očekujem promjenu i ona postoji. Mi kad sjednemo da dogovaramo, mi se uspijemo dogovoriti i to se i provede”, rekao je Nikšić.

Kazao je kako je sa Dodikom razgovarao o podizanju tenzija i secesionističkim izjavama.

“I on se navikava, i čak je u jednom trenutku to priznao, da se navikava da ovdje sada sjede neki drugi ljudi u FBiH. On kaže, ja sam mislio da vama tako odgovara kad ja nešto kažem. Mi ne funkcionišemo tako”, rekao je Nikšić.

Naglašava da ne postoji garancija da će uspjeti promijeniti Dodikov narativ, odnosno raditi ono što je dobro za BiH, ali da do toga sigurno neće doći ako ne pokušaju. Na optužbe opozicije da su mu popustili, Nikšić odgovara:

“Evo da vidimo na čemu smo popustili. Bila tri u Vijeću ministara, sad su četiri, bio disbalans u raspodjeli preduzeća u korist SNSD-a, sad je paritet”.

O smjeni Centralne izborne komisije je rekao da za prethodne izbore nisu odgovorili zadatku te da izborne reforme podrazumijevaju i njihovu smjenu.

Na kraju je prokomentarisao dešavanja sa Kongresa. Na pitanje zašto nije došao Denis Bećirović, tvrdi da ne zna i da se nije čuo s njim.

Osim toga, kongres i njegove izjave uoči kongresa su “izrodili” političko prepucavanje sa Irfanom Čengićem, no on ističe kako ga to ne interesuje i da se nisu čuli.

“Ne pada mi na pamet ja njega da zovem. Pa hajde. On prema nekim potezima ne treba da bude član SDP-a, ali je i vrlo dobar zastupnik, a to što se ne slaže s predsjednikom nije razlog da ne bude član SDP-a”, kazao je.

Na pitanje šta će biti na stolu kada se bude pregovaralo o izbornom zakonu, kazao je da Aprilski paket nije opcija, ali ni legitimno predstavljanje na kojem je Čović insistira.

“Nažalost Aprilski paket nije realan. Na stolu će biti ono što donese svako od nas kao svoje viđenje pa ćemo o tome razgovarati. I SDP je napravio neko svoje rješenje, koje smo davno prije izbora predali. Nismo od toga htjeli da pravimo političku priču, ali mi cijenimo da je to najbolje rješenje. Ne može biti nešto što neće biti implementiranje presuda u Strazburu”, kazao je.

Legitimno predstavljanje, kaže, ne dolazi u obzir.

“Mi smo to mnogo puta rekli i Čović je rekao da ne očekuje od nas da taj dio podržimo jer je bit postojanja SDP-a multietničnost. To bi išlo na štetu upravo multietničkih partija”, kazao je.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.