SDP i Naša stranka inicirali izgradnju Muzeja Holokausta u Sarajevu

Klubovi zastupnika Naše stranke i SDP-a danas su u Skupštini Kantona Sarajevo uputili inicijativu za donošenje Zakona o Muzeju Holokausta u Bosni i Hercegovini te predložili i njegov prednacrt.

U obrazloženju inicijative, između ostalog, stoji: “Smatramo da je Sarajevo grad koji je adekvatno mjesto za takav muzej ne samo kao glavni grad BiH, već kao grad u kojem već pola milenijuma živi najveći broj bosanskohercegovačkih Jevreja, i u kojem je, nažalost, stradao najveći broj njih za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu

S vjerom i nadom da će Sarajevo, kao rodni grad i dom brojnih Sarajki i Sarajlija, pripadnika i pripadnica Jevrejskog naroda, kao glavni grad Bosne i Hercegovine koja je bila i ostala domovinom brojnih Bosanaca i Bosanski, Hercegovaca i Hercegovki iz reda Jevrejskog naroda, nakon sedamdeset i sedam godina dobiti adekvatnu instituciju, prostor i način na koji će njegovati sjećanje na žrtve holokausta, kao i sjećanje na svijetle i časne primjere čovječnosti Sarajki i Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca za vrijeme holokausta.”

Osim inicijative i prednacrta zakona, klubovi Naše stranke i SDP-a predali su i elaborat o opravdanosti osnivanja Muzeja Holokausta. Projekat je dobio i zvaničnu podršku rukovodstva grada Sarajeva, kao i načelnika Općine Centar Srđana Mandića.

U Centru se  nalazi zgrada u kojoj bi bila smještena kolekcija Muzeja, a to je sinagoga na Mejtašu, “Il kal di la Bilava” (Hram na Bjelavama) koja je nacionalizirana početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

U ime oba kluba inicijativu je predao zastupnik Damir Nikšić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.