Mostar

SDP HNK ne pristaje na politikantske igre sa sudbinama budžetskih korisnika

Unatoč teškoj finansijskoj situaciji u kantonu za koju je najmanje odgovoran SDP, usvajanje budžeta, uz sve prepoznate manjkavosti koje će u nadolazećem periodu morati biti otklonjene, predstavlja značajan pozitivan pomak.

Slika

Jučer je održana proširena sjednica Predsjedništva KO SDP BiH HNK. Predsjedništvo je svojim zaključkom podržalo aktivnosti kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini HNK na usvajanju budžeta HNK za tekuću godinu, čime je spriječena mogućnost dugoročne blokade funkcionisanja kantonalnih institucija te isplate sredstava budžetskim korisnicima uključujući plate, socijalna izdavanja i sredstva namijenjena za visoko obrazovanje.

Kao naročito pozitivan pomak pozdravljeno je uvrštenje granta prema visokoškolskim institucijama na drugo mjesto u redosljedu isplate budžetskih sredstava, odmah iza plata budžetskim korisnicima, a ispred drugih budžetskih stavki. Ovom izmjenom u Zakonu o izvršenju budžeta HNK osigurano je redovno budžetsko izmirenje obaveza prema visokoškolskim institucijama u kantonu, što je naročito bitno za nastavak nesmetanog rada Univerziteta „Džemal Bijedić“ koji ima izraženije probleme vezane uz finansiranje rada institucije.

Unatoč  teškoj finansijskoj situaciji u kantonu za koju je najmanje odgovoran SDP, usvajanje budžeta, uz sve prepoznate manjkavosti koje će u nadolazećem periodu morati biti otklonjene, predstavlja značajan pozitivan pomak. Usvajanje budžeta je još važnije uviđajući činjenicu da su se pojedine političke stranke poput SDA već sad usmjerile na započinjanje predizborne kampanje i glumljenje opozicije. Razumljivo, SDA će u HNK imati naročito težak zadatak da objasni svoju „opozicionu“ ulogu. Podatak da ministarstva i uprave na čijem čelu se nalaze kadrovi iz SDA raspolažu sa čak 1/2 od ukupnog iznosa budžeta, odnosno nešto više od 90 miliona KM, u velikoj mjeri će otežati posao SDA-ovom propagandnom aparatu u namjeri da se u izbornoj godini biračima predstave kao opozicija u HNK, pogotovo kad se ima u vidu činjenica da su SDA-ovi „opozicionari“ bili rezolutno protiv realnog Nacrta budžeta za 2014.godinu, kreiranog u Ministarstvu finansija HNK.

Predsjedništvo KO SDP BiH HNK očekuje od svojih zastupnika u Skupštini HNK da temeljito analiziraju finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK prije skorog izjašnjavanja o dokumentu. Pozitivnom je ocijenjena činjenica da u predloženom planu iznos predviđen za ključne zdravstvene institucije nije umanjen, te da je usklađen sa iskazanim potrebama ovih institucija.

S obzirom da je SDA plasirala neistinitu informaciju da je Vlada HNK usvojila navedeni dokument, Predsjedništvo KO SDP HNK poziva predstavnike SDA da prije širenja sličnih dezinformacija barem provjere zakonsku regulativu kako bi njihove konstrukcije djelovale makar malo suvislije i logičnije.  Naime, zakon u navedenom slučaju jasno propisuje da spomenuti izvještaj može usvojiti ili nepodržati jedino Skupština HNK, a nikako Vlada. U članu 27. Zakona o budžetima u FBiH, Vanbudžetski fond priprema Prijedlog finansijskog plana koji Vlada razmatra i dostavlja na saglasnost Skupštini kantona gdje je jedino moguće taj prijedlog popravljati i voditi stručne i svake druge rasprave, čak i one političke prirode a koji su SDA-u očito je, najdraži.

Predsjedništvo SDP HNK je izrazilo zadovoljstvo što su zastupnici SDP BiH u Skupštini HNK u slučaju usvajanja budžeta iskazali ozbiljnost i odgovornost prema nastaloj situaciji, umjesto da su istu poput nekih drugih pokušali, na štetu građana, iskoristiti za prikupljanje pokojeg jeftinog predizbornog poena.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.