SDP: Efendić i SDA kroz izmjene Statuta žele prisvojiti javno preduzeće “Lokom”

Na predstojećoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Novi Grad Sarajevo predložena je izmjena i dopuna Statuta Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo “Lokom”, kojom se planira izvršiti izmjena člana 83. koji bi glasio:Izmjene i dopune ovog Statuta usvaja Skupština  preduzeća na prijedlog Nadzornog odbora, čime se briše dosadašnji dio “uz prethodnu saglasnost Općinskog vijeća”.

Kako je na današnjoj press konferenciji rekao Sanjin Saračević, šef Kluba vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo,ovim izmjenama se u potpunosti onemogućava OV kao osnivač ovog preduzeća da učestvuje u donešenju bilo kakvih odluka vezanih za buduće izmjene Statuta, a time i omogućava dalju malverzaciju sadašnjih upravljačkih struktura i potpuno prisvajanje “Lokoma” od strane SDA.

“Ovakav pokušaj, u kojem se traži da Općina sama sebe isključi iz svih daljih aktivnosti, predstavlja vrhunac bezobrazluka i pljačke državne firme u koju je do sada uloženo 15 miliona KM, a u konačnici njeno privatiziranje.” dodao je Saračević.

U SDP-u smatraju da bi implementacijom ovih izmjena Statuta, Općina Novi Grad Sarajevo samo ostala osnivač “Lokom-a bez bilo kakve mogućnsoti daljeg uticaja na procese istog.

“Ovako sraman pokušaj pljačke državne imovine se mora zaustaviti, a same izmjene Statuta preduzeća ‘Lokom’ se moraju povuć sa dnevnog reda, a aukoliko se to ne desi pozivamo druge političke subjekte koji participiraju u OV-u, a zajedno sa SDA čine dio većine da ne podrže ovaj prijedlog”, istakao je Sanjin Saračević, šef Kluba vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.