SDP: Efendić i SDA kroz izmjene Statuta žele prisvojiti javno preduzeće “Lokom”

Na predstojećoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Novi Grad Sarajevo predložena je izmjena i dopuna Statuta Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo “Lokom”, kojom se planira izvršiti izmjena člana 83. koji bi glasio:Izmjene i dopune ovog Statuta usvaja Skupština  preduzeća na prijedlog Nadzornog odbora, čime se briše dosadašnji dio “uz prethodnu saglasnost Općinskog vijeća”.

Kako je na današnjoj press konferenciji rekao Sanjin Saračević, šef Kluba vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo,ovim izmjenama se u potpunosti onemogućava OV kao osnivač ovog preduzeća da učestvuje u donešenju bilo kakvih odluka vezanih za buduće izmjene Statuta, a time i omogućava dalju malverzaciju sadašnjih upravljačkih struktura i potpuno prisvajanje “Lokoma” od strane SDA.

“Ovakav pokušaj, u kojem se traži da Općina sama sebe isključi iz svih daljih aktivnosti, predstavlja vrhunac bezobrazluka i pljačke državne firme u koju je do sada uloženo 15 miliona KM, a u konačnici njeno privatiziranje.” dodao je Saračević.

U SDP-u smatraju da bi implementacijom ovih izmjena Statuta, Općina Novi Grad Sarajevo samo ostala osnivač “Lokom-a bez bilo kakve mogućnsoti daljeg uticaja na procese istog.

“Ovako sraman pokušaj pljačke državne imovine se mora zaustaviti, a same izmjene Statuta preduzeća ‘Lokom’ se moraju povuć sa dnevnog reda, a aukoliko se to ne desi pozivamo druge političke subjekte koji participiraju u OV-u, a zajedno sa SDA čine dio većine da ne podrže ovaj prijedlog”, istakao je Sanjin Saračević, šef Kluba vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.