Tema – Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku

SDP i DF traže od sekretarke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da umjesto Mušića sazove sjednicu

Zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) uputili su sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zahtjev u kojem traže da u ponedjeljak (15. januar) sazove vanrednu sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlast. Za dnevni red sjednice predložena je samo jedna tačka i to Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku.

Opozicioni parlamentarci ne odustaju od zahtjeva za održavanje sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH izjasnio o prijedlogu zakona kojim se rješava implementacija odluke Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić (SDA) oglušio se na zahtjeve SDP-a i DF odbijajući u predviđenom poslovničkom roku sazvati sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti. O ovom problemu nisu se izjašnjavali ni zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ BiH) i Vesna Švancer (SBB).

U zahtjevu koji su SDP i DF uputili sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Steli Ibrović navodi se da su njihovi parlamentarci 09. novembra 2017. godine u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Također, dana 14. novembra 2017. godine upućen je i Zahtjev za zakazivanjem vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi predmetni zakon bio jedina tačka dnevnog reda.

“S obzirom na to da su, u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, istekli rokovi po kojem su predsjedavajući i dopredsjedavajući bili dužni sazvati navedenu vanrednu sjednicu, ovim putem od Vas zahtijevamo da postupite u skladu sa članom 98. st. (3) Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i zakažete vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 17. januar 2018. godine sa početkom u 11.00 sati na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila: Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH – hitni postupak”, piše u zahtjevu koji potpisuju šefovi klubova SDP-a BiH i DF-a.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.