Zanimanje ministara

SDP delegacija posjetila firme u Prozoru

Prema riječima ministra Zagorčića, postojala je inicijativa Vlade HNK da se proglasi elementarna nepogoda i poduzmu konkretni koraci u suzbijanju ovih štetočina, ali su zakazale općinske vlasti

Slika

U subotu  u  Prozoru   boravila  delegacija KO  SDP BiH HNK , a cilj dolaska je obilazak dvije uspješne firme u Prozoru “Šumski plod” i “Đogić d.o.o”, te informisanje o stanju privrede u ovoj općini.

 Delegaciju su sačinjavali ministar privrede HNK Amer Zagorčić, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar, poslanik u Federalnom parlamentu i predsjednik Gradskog odbora SDP Mostar Zoran Perić, predsjednik Foruma mladih SDP BiH   HNK Damir Krčum, predsjednica Foruma mladih SDP Mostar Alma Pelo, predstavnica Foruma žena SDP BiH Mostar   Irina Despotov Vlaški i predsjednik OO SDP Prozor Kasim Bevab.

Delegaciju je ugostio direktor “Šumskog ploda” Mirza Đogić, koji im je prezentovao aktivnosti i buduće planove, te probleme s kojima se firma susreće.“Šumski plod” je firma koja se već 10 godina uspješno i bez značajnijih problema bavi otkupom i proizvodnjom jagodičastog voća i gljiva, te izvozom na evropsko tržište. Sve funkcioniše kroz dva prihvatno-distrubutivna centra koji se nalaze u Prozoru i Butrović Polju.  Firma upošljava preko 50 sezonskih radnika, te je u stalnoj suradnji sa od 300 do 500 kooperanata kojima osiguravaju siguran otkup njihovih proizvoda, garantirajući im stabilnu cijenu. Prema riječima gospodina Đogića, u Evropi je velika potražnja za poljoprivrednim proizvodima, tako da bi se enormne količine bez problema mogle izvoziti i plasirati na tržište, ali je najveći problem nedostatak kapaciteta za skladištenje proizvoda. Trenutni cilj je proširiti proizvodnju, zašto su potrebna ulaganja značajnih financijska sredstva.

Razgovaralo se i o problemu najezde gusjenica na području općine Prozor-Rama, koja je  do sada nanijela  velike štete šumama i poljoprivrednim zasadima. Samo na plantaži borovnice, koja je u vlasništvu firme “Šumski plod”, gusjenice su uproastile 50% skupocjenih sadnica. Prema riječima ministra Zagorčića, postojala je inicijativa Vlade HNK da se proglasi elementarna nepogoda i poduzmu konkretni koraci u suzbijanju ovih štetočina, ali su zakazale općinske vlasti. Gusjenice su i dalje aktivne, a štete još uvijek nisu procjenjene.

 SDP-ovi ministri su iskazali zanimanje o stanju privrede u našoj općini, dali su neke korisne savjete i obećali su pomoći u ostvarivanju ciljeva posjećenih firmi. Po završetku sastanka, delegacija je obišla otkupnu stanicu “Šumski plod” u Prozoru. Izdvojeno je i vrijeme za posjetu srušenom spomeniku na Makljenu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.