SDP Centar Sarajevo traži hitno stavljanje van snage odluke o izgradnji zgrade u parku Hastahana

Općinska organizacija SDP BiH Centar Sarajevo traži da se već na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo delegira tačka dnevnog reda koja predviđa stavljanje van snage odluke o izgradnji zgrade u parku Hastahana.

U proteklom mandatu, Hastahana je bila jedna od najvažnijih tema za građane naše lokalne zajednice, ali i cijelog Sarajeva. Građani su u više navrata, kao i struka, tražili da se ne usvoje izmjene i dopune regulacionog plana koji predviđa zgradu, već da prostor Hastahane ostane park i da se sadržaji u istom unaprijede.

Imamo informacije da se u narednim danima odnosno prelaznom periodu do zvanične primopredaje dužnosti u Općini Centar želi ovjekovječiti plan izgradnje zgrade na Hastahani kroz užurbano izdavanje svih mogućih dozvola, a pod pritiskom odlazeće vladajuće SDA garniture.

SDP Centar je uložio sve napore u protekle 4 godine da ne dođe do uništavanja javnih i zelenih površina, a naši vijećnici i aktivisti trpili najgore moguće uvrede od strane interesnih skupina, ali ni te okolnosti nas nisu omele u namjeri da se borimo za naš grad i naše sugrađane.

Međutim, apel građana i struke nije bio bitan za bivšeg načelnika, Nedžada Ajnadžića, i pojedine vijećnike, predvođeni osovinom SDA-SBB te su usvojili izmjene i dopune RP Gradski centar ”Marijin Dvor ” – lokalitet Hastahana, koji predviđa izgradnju zgrade u parku.

S tim u vezi, kao odgovorna nova većina u Općinskom vijeću, zajedno sa novim načelnikom, Srđanom Mandićem, koja odgovara isključivo građanima, u ime SDP-a Centar, tražimo da se već na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, na prijedlog ovlaštenog predlagača (načelnik i nadležna općinska služba) delegira tačka dnevnog reda:

  • Stavljanje van snage Regulacionog plana Gradski centar ”Marijin Dvor” – lokalitet

Svjesni smo da nije politička praksa delegirati i usvajati ovu vrstu odluke na prvoj sjednici, ali zato i tražimo istu, jer su nas građani birali da budemo drugačiji, konkretniji i da isključivo radimo u njihovom interesu.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu