SDP Centar Sarajevo traži hitno stavljanje van snage odluke o izgradnji zgrade u parku Hastahana

Općinska organizacija SDP BiH Centar Sarajevo traži da se već na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo delegira tačka dnevnog reda koja predviđa stavljanje van snage odluke o izgradnji zgrade u parku Hastahana.

U proteklom mandatu, Hastahana je bila jedna od najvažnijih tema za građane naše lokalne zajednice, ali i cijelog Sarajeva. Građani su u više navrata, kao i struka, tražili da se ne usvoje izmjene i dopune regulacionog plana koji predviđa zgradu, već da prostor Hastahane ostane park i da se sadržaji u istom unaprijede.

Imamo informacije da se u narednim danima odnosno prelaznom periodu do zvanične primopredaje dužnosti u Općini Centar želi ovjekovječiti plan izgradnje zgrade na Hastahani kroz užurbano izdavanje svih mogućih dozvola, a pod pritiskom odlazeće vladajuće SDA garniture.

SDP Centar je uložio sve napore u protekle 4 godine da ne dođe do uništavanja javnih i zelenih površina, a naši vijećnici i aktivisti trpili najgore moguće uvrede od strane interesnih skupina, ali ni te okolnosti nas nisu omele u namjeri da se borimo za naš grad i naše sugrađane.

Međutim, apel građana i struke nije bio bitan za bivšeg načelnika, Nedžada Ajnadžića, i pojedine vijećnike, predvođeni osovinom SDA-SBB te su usvojili izmjene i dopune RP Gradski centar ”Marijin Dvor ” – lokalitet Hastahana, koji predviđa izgradnju zgrade u parku.

S tim u vezi, kao odgovorna nova većina u Općinskom vijeću, zajedno sa novim načelnikom, Srđanom Mandićem, koja odgovara isključivo građanima, u ime SDP-a Centar, tražimo da se već na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, na prijedlog ovlaštenog predlagača (načelnik i nadležna općinska služba) delegira tačka dnevnog reda:

• Stavljanje van snage Regulacionog plana Gradski centar ”Marijin Dvor” – lokalitet

Svjesni smo da nije politička praksa delegirati i usvajati ovu vrstu odluke na prvoj sjednici, ali zato i tražimo istu, jer su nas građani birali da budemo drugačiji, konkretniji i da isključivo radimo u njihovom interesu.