SDP će uložiti 17 amandmana da bi osigurali zakonitost i transparentnost utroška javnog novca!

SDP BiH će sutra, u ponedjeljak 10.01.2021. godine, u parlamentarnu proceduru uputiti 17 amandmana na Zakon o izvršenju budžeta FBiH koji implementira preporuke Ureda za reviziju FBiH, štiti zakonitost i transparentnost utroška javnog novca, te suspenduje pravo potpisivanja platnih naloga licima sa potvrđenom optužnicom.

Konkretno, jedan od amandmana u skladu sa preporukom revizije ukida pravo političarima da putem tekuće rezerve dijele javni novac bez jasnih kriterija i netransparentno kao da se radi o privatnom novcu.

Set od dodatnih 15 amandmana implementira praksu da za sve odluke/uredbe o raspodjeli desetina miliona javnog novca mora uslijediti i obavezna saglasnost oba doma Parlamenta.

Iskustva ranijih godina i naknadne analize revizije su utvrdili bezbroj nezakonitih aktivnosti, gdje se novac za čuvanje radnih mjesta dijelio onima koji su radnike otpuštali.

Smatramo da je izuzetno važno da se programski aspekt utroška novca od strane Vlade FBiH nadzire od strane nadležnih tijela Parlamenta FBiH, čime se osigurava nužno potrebna transparentnost, ali i dodatni kontrolni nadzor.

Također, Vlada FBiH se nalazi u situaciji koja je pravni nonsens, a to je da se potpisnici platnih naloga nalaze pod optužnicom za zloupotrebu javnog novca i da isti nastavljaju raspolagati sa 5 milijardi KM.

Jasno je da se radi o visokom stepenu anarhije i nedostatka političke kulture, koja je produkt tehničkog mandata i neimplementacije izbornih rezultata.

Usvajanjem jednog od predloženih amandmana privremeno suspendujemo pravo raspolaganja osobama koje su u sudskom procesu sa potvrđenim optužnicama, što je i praksa te iste Vlade FBiH prema državnim službenicima u sličnim slučajevima.

Na taj način dokazujemo da je BiH pravna država i da ista pravila vrijede jednako za sve.

Amandmani SDP