Sjednica Predsjedništva SDP BiH

SDP će na svim nivoima pokrenuti izmjene akata za smanjenje primanja zvaničnika

Sredstva od ukidanja dodatnih primanja zvaničnika bit će usmjerena na programe pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

Slika

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj je donesen zaključak prema kome će se što hitnije sprovesti mjere smanjenja primanja izabranih i imenovanih dužnosnika, uključujući i ukidanje svih dodatnih privilegija na svim nivoima vlasti. 

Predsjedništvo je konstatovalo da smo i mi pogriješili i da i mi sami snosimo odgovornost što nismo dovoljno pažnje ranije posvetili ovim pitanjima. Iz tih razloga je konstatovano da predstavnici SDP-a u svim izvršnim i zakonodavnim institucijama, kao i javnim preduzećima i ustanovama se moraju postarati da se sve zloupotrebe bilo koga od izabranih zvaničnika moraju primjereno sankcionisati.

Predstavnici SDP-a će na svim nivoima pokrenuti izmjene akata vezane za smanjenje primanja zvaničnika. Osim izvršne i zakonodavne vlasti, predviđeno je da se slični prijedlozi traže i od javnih preduzeća i ustanova. 

Poslanici SDP-a će pokrenuti/nastaviti insistirati na svim nivoima (od opština, gradova, kantona, entiteta, skupštine distrikta, BiH) na ukidanju svih dodatnih primanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a koja se tiču paušala profesionalnim poslanicima, naknada za odvojeni život, naknada za rad u komisijama, kao i plaćanje učešća u radu na sjednicama i kolegijima skupština/vlada svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Sredstva koja su planirana za ove namjene bit će usmjerena na programe pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

 

Do momenta implementacije ovih mjera u zakonodavnim i izvršnim organima i javnim preduzećima, izabrani i imenovani dužnosnici, direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora iz SDP-a odmah će ih početi primjenjivati i ta sredstva uplaćivati u navedene svrhe.

Predsjedništvo je pozdravilo odluku Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH, čije zaključke o odricanju od naprijed navedenih privilegija u potpunosti podržava.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.