Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za portal politicki.ba

SDP će kadrovskim osvježavanjima i dalje biti najjača opoziciona partija u BiH

Damir Mašić “kovertirao” je ostavku još prije izbora. Dogovorili smo se da se ona ne aktivira dok se ne izabere Vlada Kantona Sarajevo. Ona je imenovana i Damir će se povući. Ali ostaje u SDP-u i kao najbolji poslanik kojeg smo ikada imali

“Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, na posljednjim je izborima dobila više od 115.000 glasova.

Povećali smo broj vijećnika i odbornika za više od 20, te broj gradonačelnika i načelnika.

Druga smo stranka po jačini u FBiH, a treći u BiH.

SDP je najača opoziciona stranka u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kaže za politicki.ba, Nermin Nikšić, predsjednik ove stranke.

On je za naš portal govorio detaljnije o najavljenom “pospremanju” unutar partije.

“Mogao bih ja sada javnost uvjeravati da smo pobjedili u odnosu na neki raniji period ili da smo pokradeni, ali se ne želim praviti da nemamo i određenih problema i da smo očekivali bolje rezultate u pojedinim sredinama.

U nekim gradovima  i općinama smo imali bolje u nekima lošije rezultate.

Svakako da će to biti predmetom analize na organima SDP BiH.

Moram reći da smo shvatili poruku građana koju su nam poslali i sigurno je da ćemo reagirati na njihovo nezadovoljstvo bilo da mijenjamo ljude ili politiku u tim sredinama ili oboje. Naročito se to odnosi na gradove sa velikim brojem birača poput Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika.

Te sredine će biti pod našom posebnom pažnjom i sigurno je da će u pojedinim organizacijama doći do raspuštanja organa, kadrovskih osvježenja i imenovanja povjereništava”, pojašnjava Nikšić.

On ističe da se “vrijednost stranaka mjeri na izborima”.

“Ukoliko ne ostvarimo zadovoljavajuće rezultate to je znak da nešto moramo mijenjati i mi ćemo to uraditi.

Želim naglasiti da je puno veća odgovornost bila na lokalnim organizacijama koje su imale ogromnu autonomiju u formiranju lista i kreiranju lokalnih politika”, kaže naš sagovornik.

Upitan da li to znači da će i Kantonalna organizacija Sarajeva, na čelu s njenim predsjednikom, Damirom Mašićem, otići, Nikšić odgovara:

“Posebno se moram osvrnuti i na Vaše pitanje oko predsjednika KO Sarajevo iako ja nikada nisam govorio samo o organizaciji u Sarajevu.

Želim naglasiti da sam odbio ostavku predsjednika KO SDP BiH Sarajevo Damira Mašića koju je najavio još prije izbora, kako je tada naglasio bez obzira kakav će biti rezultat, a koju je imao namjeru podnijeti nakon objavljivanja rezultata.

Dogovorili smo se da ostane dok se okonča proces imenovanja nove Vlade u Kantonu Sarajevo, te da se nakon toga povuče.

On je još jednom pokazao da je “vojnik” partije, ispoštovao je dogovor u potpunosti, Vlada u Kantonu je imenovana i on će se povući.

To ni na koji način ne znači da više neće biti dio SDP-ovog tima.

Naprotiv, on je jedan od najboljih zastupnika koje je SDP ikada imao i siguran sam da će u Federalnom Parlamentu, ali i u okviru SDP BiH, nastaviti sa još više energije davati doprinos jačanju naše partije”, kaže Nikšić.

Upitan ko će biti na čelu institucija SDP-a u drugim većim centrima, on kaže da u ovoj stranci ni o čemu ne odlučuje pojedinac, ko god to bio.

“Ko će voditi i ko će sve biti u povjereništvu ne samo u Sarajevu, već i u drugim organizacijama, za koje ćemo se odlučiti na takav korak, neće odlučivati jedan čovjek već organi Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine”


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu