SDP će insistirati da se isprave sve višedecenijske nepravde prema penzionerima

U prostorijama SDP BiH je održan sastanak predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića, šefa Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damira Mašića i Redže Mehića, predsjednika Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH.

Tema sastanka su bile izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je Klub SDP-a nedavno uputio u parlamentarnu proceduru.

„Imali smo priliku da kroz razgovor sa predsjednikom Saveza penzionera/umirovljenika, koje je najreprezentativnije udruženje koje zastupa penzionere u FBiH, da se dotaknemo problema sa kojima se susreće ova populacija, te o prijedlogu Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju Vlade Federacije BiH.

Ono što je za SDP u potpunosti neprihvatljivo jeste da je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru Zakon, koji praktično nije usaglašen sa onima na koje se odnosi, a to su prije svega penzioneri i udruženja koja zastupaju njihove interese.

Mi smo, u saradnji sa ekonomskim analitičarem Farukom Hadžićem, nedavno u parlamentarnu proceduru uputili izmjene Zakona o PIO-u, koje bi trebalo da isprave ogromnu nepravdu prema penzionerima, koja se ogleda u godišnjem usklađivanju penzija, koje je do sada vršeno na način da se koristila prosječna stopa rasta BDP-a i prosječna stopa rasta potrošačkih cijena.

Klub SDP-a je kroz svoje izmjene zatražio da, umjesto rasta potrošačkih cijena, cijena hrane i osnovnih životnih potrepština bude osnova prilikom usklađivanja penzija, što bi u budućnosti dovelo do toga da penzije budu povećane.

Imajući u vidu da su tokom ove godine mjesečna poskupljenja išla i više od šest posto, ukoliko bi se usvojile izmjene Zakona koje SDP traži, to bi sigurno dovelo do povećanja penzija već tokom sljedeće godine.

Još jednom moram akcentirati da će Klub SDP-a, kada se Zakon nađe na dnevnom redu, zajedno sa predstavnicima Saveza penzionera/umirovljenika, zahtjeve penzionera pretočiti u amandmane sve ono što je nažalost izostavljeno iz teksta Zakona kojeg predlaže Vlada FBiH.

SDP će do kraja ostati dosljedan da se sve višedecenijske nepravde prema penzionerima isprave u narednom periodu“, naveo je Mašić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.