SDP će domaćim i stranim akterima danas uživo ponoviti svoje stavove

Na jučer održanoj sjednici Predsjedništva, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o reaktiviranju učešća u razgovorima oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. To je plod dogovora i zajednički stav opozicionih stranaka koje do sada nisu učestvovale, poštujući sugestije brojnih građana da to učinimo. Naš cilj je da još jednom i domaćim i stranim akterima uživo ponovimo svoje stavove.

Odluka je donesena nakon što je naše zaleđivanje učešća u pregovorima i skretanje pažnje na prioritetne probleme blokade državnih institucija i tolerisanja separatističkih postupaka donijelo određene rezultate. U međuvremenu je na inicijativu nas iz opozicije došlo do deblokade rada državnog parlamenta. Nažalost, još uvijek nisu stavljene van snage neustavne odluke i zakoni NSRS. Mi iz SDP-a nastavljamo borbu na domaćem i međunarodnom terenu da se to desi. Istovremeno, institucije Evropske unije su uvele restrikcije prema režimu u bosanskohercegovačkom entitetu RS uskraćivanjem vlastima praktično svih sredstava iz EU fondova.

Također, međunarodne snage su raspoređene u Bosni i Hercegovini kao dodatni garant sigurnosti i mira u našoj zemlji. Posebno smo ohrabreni činjenicom da su međunarodni dužnosnici uvažili stavove opozicionih stranaka iz cijele BiH, te kao prioritet u izbornoj reformi definisali uvođenje elektronskog nadzora izbornog procesa. Drago nam je da je upravo zaštita integriteta izbora i procesa glasanja i prebrojavanja glasova tema današnjeg sastanka.

U pogledu izmjena izbornog zakonodavstva u drugim aspektima, SDP BiH ostaje pri svojim principima i stavovima. Ponavljamo, asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH za nas su neprihvatljiva i smatramo ih dodatnim korakom u ohrabrivanju separatizma.

Naš cilj je potpuno onemogućenje i sankcioniranje separatizma i blokada institucija. Također, svako rješenje pri izboru delegata i definisanju nadležnosti domova naroda koje nije usklađeno sa presudama Evropskog suda za ljudska prava je neprihvatljivo i za nas ne može biti predmetom razmatranja.

Još jednom želimo jasno iskazati svoje protivljenje implementaciji najavljenih modela Čovićevog HNS-a koji su uvod u teritorijalni preustroj BiH i stvaranje trećeg entiteta.

SDP BiH će nastaviti nepokolebljivo zagovarati principe građanskog ustroja i uspostave demokratskog izbornog modela sličnog izbornim modelima u državama članicama Evropske unije.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.