Segmedina Srna-Bajramović o Zakonu o visokom obrazovanju

SDP će biti partner akademske zajednice i studenata u Kantonu Sarajevo

Donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, finansiranje Univerziteta u Sarajevu, kao i zapošljavanje na njegovim organizacionim jedinicama opet su u fokusu javnosti.
Komentari koji dolaze iz akademske zajednice uglavnom su takvi da se smatra kako Zakon i nije loš za prirodne i tehničke nauke, ali da je za humanističke nauke destruktivan.
Zamjerke se pretežno odnose na zakonom predviđene uvjete za napredovanje akademskog kadra i studenata.

Tako je nedavno Nermin Nikšić, lider SDP-a govoreći o novom zakonu o visokom obrazovanju u KS kazao da je upoznat s negodovanjima predstavnika akademske zajednice.

– Moramo da razgovaramo, ako ima toliko nezadovoljnih onda nešto nije uredu sa zakonom – kazao je Nikšić.

Kao što je najavila resorna ministrica Melika Husić-Mehmedović, javna rasprava o ovom kapitalnom zakonu će biti organizovana na način drugačiji nego do sada, odnosno u okviru pet debata, kako bi se saslušale različite ciljne skupine, te njihova mišljenja i prijedlozi.

Segmedina Srna Bajramović, zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo za Patriju kaže da što se tiče SDP i nje lično, ponašat će se odgovorno kao partneri akademske zajednice i studenata vjerujući kako im je zajednički interes s Vladom pronaći i implementirati najbolja moguća i konsenzualno usvojena legislativna rješenja.

„Što se tiče nacrta zakona, mislim da je izuzetno važno spustiti tenzije, jer se radi o redovnoj proceduri gdje nas očekuje period javnih rasprava kako bi svi imali priliku predstaviti primjedbe.
Tačno je da se radi o kapitalnom zakonu i reformi osjetljivoj za jedno društvo, međutim i ta činjenica zahtijeva od svih nas visok stepen odgovornosti, kulturu dijaloga i usvajanje najboljih rješenja za nasu djecu.

Vlada je sa svoje strane imenovanjem radne grupe od predstavnika akademske zajednice pokazala kako želi transparentan i stručan proces, sto je ministrica sa svoje strane nastavila potpuno otvorenom najavom dijaloga kroz pet javnih debata o tekstu nacrta zakona“, kaže Srna Bajramović.

Ističe da je izuzetno važno da zakonom osiguramo najveći mogući nivo javnog finasiranja za visoko obrazovanje uz korištenje drugih odgovarajućih izvora, kao investiciju u budućnost kroz jednake mogućnosti i obrazovanje dostupno svima.

„Jasno je da legislativnim okvirom moramo kreirati ambijent u obrazovanju kreativnih, inovativnih, odgovornih svršenih studenata koji kritički razmišljaju i koji su nam neophodni za ekonomski rast i održiv razvoj našeg društva.

Prioritet nam svakako treba biti uvođenje sistema osiguranja kvaliteta koji doprinose izgradnji povjerenja i praksi da se naše visokoškolske kvalifikacije konačno međunarodno priznaju“, dodala je.