Segmedina Srna-Bajramović o Zakonu o visokom obrazovanju

SDP će biti partner akademske zajednice i studenata u Kantonu Sarajevo

Donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, finansiranje Univerziteta u Sarajevu, kao i zapošljavanje na njegovim organizacionim jedinicama opet su u fokusu javnosti.
Komentari koji dolaze iz akademske zajednice uglavnom su takvi da se smatra kako Zakon i nije loš za prirodne i tehničke nauke, ali da je za humanističke nauke destruktivan.
Zamjerke se pretežno odnose na zakonom predviđene uvjete za napredovanje akademskog kadra i studenata.

Tako je nedavno Nermin Nikšić, lider SDP-a govoreći o novom zakonu o visokom obrazovanju u KS kazao da je upoznat s negodovanjima predstavnika akademske zajednice.

– Moramo da razgovaramo, ako ima toliko nezadovoljnih onda nešto nije uredu sa zakonom – kazao je Nikšić.

Kao što je najavila resorna ministrica Melika Husić-Mehmedović, javna rasprava o ovom kapitalnom zakonu će biti organizovana na način drugačiji nego do sada, odnosno u okviru pet debata, kako bi se saslušale različite ciljne skupine, te njihova mišljenja i prijedlozi.

Segmedina Srna Bajramović, zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo za Patriju kaže da što se tiče SDP i nje lično, ponašat će se odgovorno kao partneri akademske zajednice i studenata vjerujući kako im je zajednički interes s Vladom pronaći i implementirati najbolja moguća i konsenzualno usvojena legislativna rješenja.

„Što se tiče nacrta zakona, mislim da je izuzetno važno spustiti tenzije, jer se radi o redovnoj proceduri gdje nas očekuje period javnih rasprava kako bi svi imali priliku predstaviti primjedbe.
Tačno je da se radi o kapitalnom zakonu i reformi osjetljivoj za jedno društvo, međutim i ta činjenica zahtijeva od svih nas visok stepen odgovornosti, kulturu dijaloga i usvajanje najboljih rješenja za nasu djecu.

Vlada je sa svoje strane imenovanjem radne grupe od predstavnika akademske zajednice pokazala kako želi transparentan i stručan proces, sto je ministrica sa svoje strane nastavila potpuno otvorenom najavom dijaloga kroz pet javnih debata o tekstu nacrta zakona“, kaže Srna Bajramović.

Ističe da je izuzetno važno da zakonom osiguramo najveći mogući nivo javnog finasiranja za visoko obrazovanje uz korištenje drugih odgovarajućih izvora, kao investiciju u budućnost kroz jednake mogućnosti i obrazovanje dostupno svima.

„Jasno je da legislativnim okvirom moramo kreirati ambijent u obrazovanju kreativnih, inovativnih, odgovornih svršenih studenata koji kritički razmišljaju i koji su nam neophodni za ekonomski rast i održiv razvoj našeg društva.

Prioritet nam svakako treba biti uvođenje sistema osiguranja kvaliteta koji doprinose izgradnji povjerenja i praksi da se naše visokoškolske kvalifikacije konačno međunarodno priznaju“, dodala je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.