Besima Borić

SDP BiH želi otvoriti diskusiju o trajanju porodiljskog odsustva, ne želi smanjiti njegovo trajanje

Stav SDP BiH, a i moj lični, jeste da žene trebaju primati prosjek svoje plate, a nikako neke procente kantonalnih prosjeka, da rješenje treba biti jedinstveno na nivou FBiH, a time i na prostoru cijele BiH, i da žena ne smije biti kažnjena zato što se odlučila roditi dijete

Slika

S obzirom da je moj istup na prezentaciji Socijalne politike SDP BIH, u dijelu koji govori o porodiljskom odsustvu, izgovoren, a i prenesen, nespretno i neprecizno te izazvao vrlo negativne reakcije, želim pojasniti šta sam rekla i precizirati naš stav u vezi sa ovim pitanjem. Pozitivna stvar je da su reakcije, iako vrlo negativne, u žižu interesa stavile pitanje porodiljskih nadoknada, što je godinama izvor nepravde prema majkama-porodiljama.

SDP BiH, i ja lično, sve ove godine ima vrlo aktivan odnos prema rješavanju ovog problema i to vrlo dobro znaju svi oni koji se ozbiljno bave ovim pitanjem.

Prvo, nisam rekla, niti je to stav SDP BIH, da treba skratiti porodiljsko odsustvo, kako su to neki mediji namjerno izvukli u naslov, a što je postalo predmetom općeg napada na mene i na SDP BIH.

Rekla sam da treba otvoriti diskusiju o trajanju porodiljskog odsustva (misleći pritom na plaćeni dio, ali to nisam obrazložila, što je moja greška). Otvaranje javne diskusije bi sigurno dovelo do kvalitetnog rješenja ovog velikog problema koje je godinama izvor diskriminacije majki-porodilja, a nikako se ne mijenja jer stalno “ima važnijih stvari”.

Stav SDP BiH, a i moj lični, jeste da žene trebaju primati prosjek svoje plate, a nikako neke procente kantonalnih prosjeka, da rješenje treba biti jedinstveno na nivou FBiH, a time i na prostoru cijele BiH, i da žena ne smije biti kažnjena zato što se odlučila roditi dijete. Nažalost, zbog rješenja koja godinama imamo u kantonima, žene su prisiljene često same prekidati porodiljsko odsustvo i vratiti se na posao upravo zbog novca. Niko ne sagledava tu dimenziju i patnju žena koje gube novčano, nemaju gdje ostaviti dijete ili ne mogu to platiti i još nisu sigurne da će ih sačekati radno mjesto.

Zakonski se može urediti da žena koristi i duže porodiljsko odsustvo od 12 mjeseci, ako to može materijalno izdržati, dakle neplaćeno. Ali je potrebno urediti onaj plaćeni dio tako da ona prima svoju platu, da rješenje bude jedinstveno za sve žene, bez obzira u kom kantonu žive i da se obezbijedi siguran izvor finansiranja.

Međutim, tu dolazimo do problema. Prema međunarodnim konvencijama ne možemo opteretiti poslodavce, moramo tragati za rješenjima u budžetima. A tamo su rješenja u socijalnom sektoru nepravedna i neadekvatna. Danas žene uposlene u upravama i dijelom u ostalim budžetskim institucijama nemaju ovaj problem. Njima država isplaćuje razliku do pune plate. Kamo sreće da svi poslodavci tako rade!

Treba nam ukupne ženske solidarnosti i razumijevanja da ovo riješimo. I, naravno, ne samo ženske nego sveukupne u društvu. Naš stav je da treba napraviti pravedniju preraspodjelu novca koji se izdvaja u socijalnom sektoru, ali se to, nažalost, ne događa. Zašto se kritikama ne obrušimo na to?

Godinama se bavim ovim problemom i znam da ne treba odustajati. Od prazne priče i nerealnih prijedloga nikom nije bolje!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.