Sastanak delegacije SDP BiH sa delegacijama Američke ambasade i Europske unije

SDP BiH želi na vrijednostima jednakosti uspostaviti izborni sistem u FBiH

Delegacije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje je predvodila ambasadorica SAD-a Maureen Cormack, posjetili su SDP BiH, gdje je održan sastanak sa delegacijom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem.

Između ostalog, tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji su zajednički predali u parlamentarnu proceduru SDP BiH i Demokratska fronta.

Govoreći o izmjenama izbornog zakonodavstva, predstavnici SDP-a naveli su kako se radi o odbrani temeljnih vrijednosti na kojima SDP želi da bude ustrojena Bosna i Hercegovina. Stav SDP-a jeste da je jedino moguće i ispravno uspostaviti sistem u kojem se svi bh. građani mogu kandidovati za svaku poziciju i u kojem svi bh. građani mogu glasati za sve kandidate.

Međutim, da bi se to ostvarilo, potrebno je mijenjati Ustav BiH, što je u ovom trenutku teško očekivati. Ipak, Ustav FBiH nudi mogućnost da u Dom naroda Parlamenta FBiH budu izabrani svi građani sa prostora cijele FBiH, pod određenim uslovima, ali se to pravo ne uskraćuje nikome i nigdje. Ovo je naročito važno kada se u obzir uzmu velike ovlasti Doma naroda, koji je zapravo jači Dom u pogledu nadležnosti, u odnosu na Predstavnički dom. Zato je izuzetno važno osigurati mogućnost svim građanima FBiH da budu birani u ovo tijelo.
SDP BiH se zalaže za omogućavanje svim kantonalnim zastupnicima da budu izabrani u Dom naroda, bez ikakve diskriminacije i bez davanja bezuslovne garancije za izbor delegata. Smatramo da je minimum prava da svi građani mogu biti članovi Doma naroda i svi mogu birati članove ovog Doma, što je i predloženo u zajedničkom Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Na sastanku je navedeno kako je Ustav FBiH nastao pod velikim uticajem SAD. Upravo zahvaljujući tom uticaju, u Ustav je ugrađena nit koja osigurava jednakost svih na svakom pedlju FBiH. Naknadno je Ustav pretrpio brojne izmjene, ali je ova nit uvijek ostala nepromijenjena, što nije slučajnost.

Upravo na tim vrijednostima, SDP vjeruje kako je moguće uspostaviti takav izborni sistem u FBiH, a onda i u BiH. Želimo da svi budu jednaki u pravu i da svi imaju jednake šanse. To je sistem koji nam trenutni Ustav FBiH omogućava. Sve ispod toga bi ovu zemlju i njene građane udaljilo od civiliziranog svijeta kojem želimo pripadati.

SDP neće nikad podržati prijedloge koji uvode dodatnu diskriminaciju i udaljavanje od cilja kojeg smo postavili, a koji je utemeljen na zajedničkim vrijednostima modernog svijeta. Želimo dati svoj doprinos i biti dio rješenja, što smo više puta na konkretnim primjerima i dokazali, ali to ne znači da smo spremni pristati na nova rješenja koja su gora od postojećih.
Na sastanku je zatražena podrška od delegacija EU i Ambasade SAD za usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koje uključuju uvođenje novih tehnologija u izborni proces, kako bi se zaustavile zloupotrebe prilikom brojanja glasova i kako bi izborna volja građana, konačno, zavisila od glasača, a ne od brojača.

Na kraju, predstavnici SDP-a upoznali su delegacije Ambasade SAD i EU sa nedavnim kadrovskim i organizacijskim jačanjem SDP BiH u entitetu RS i prilivom novih članova iz ovog dijela BiH. Naglašeno je kako ovaj proces imao pozitivan odjek i u ostalim dijelovima BiH, te će i dalje biti nastavljen.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.