SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u oktobru 2018. godine je i “Proevropski blok”, za čije će kandidate imati priliku da glasaju građani u Republici Srpskoj.

Njega čine SDP BiH, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, Naša stranka, Brčanski demokratski pokret, Hrvatska stranka, Posavska stranka, Nezavisna bh. lista, Privredni narodni pokret BiH, Partija socijalne pravde, te Udruženje Tender.

Marta ove godine, još prije zvaničnog formiranja ovog bloka, govoreći o eventualnim kandidatima za predsjednika i potpredsjednike u Republici Srpskoj ispred “Proevropskog bloka”, potpredsjednik glavnog odbora SDP-a BiH, Vojin Mijatović izjavio je da “Socijaldemokratska partija BiH neće dati kandidata za potpredsjednike RS”, te dodao:

“To ostavljamo koalicionim partnerima da ponude imena, a onda da sjednemo zajedno i dogovorimo se ko je čovjek koji može dobiti najviše glasova uz podršku svih ovih stranaka.”

Da se upravo tako i desilo, svjedoči i konferencija za štampu održana 21.06.2018. godine na kojoj su predstavnici “Proevropskog bloka” objelodanili međusobni dogovor kad su kandidati za pomenute pozicije ispred ove koalicije u pitanju.

Tako će kandidati “Proevropskog bloka” za potpredsjednika RS-a na predstojećim izborima biti Sadik Ahmetović (SDA) i Admir Čavka (SBB) iz reda bošnjačkog naroda, te Jozo Barišić (HS) iz reda hrvatskog naroda, dok će u utrci za članove Predsjedništva BiH, ovaj blok podržati kandidata SDP-a BiH, Denisa Bećirovića.

Nakon ozvaničenja ovog dogovora od strane predstavnika “Proevropskog bloka”, a obzirom da ni jedan kandidat ove koalicije za potpredsjednika Republike Srpske nije iz reda SDP-a BiH, Istinomjer izjavu i stav Vojina Mijatovića ocjenjuje dosljednim.

(istinomjer.ba)